Η Θεωρία Solunar

Η θεωρία των καλύτερων ωρών - Solunar times
Η θεωρία των καλύτερων ωρών – Solunar times

Το 1926 ο John Alden Knight* τεκμηρίωσε κάποια λαϊκή γνώση που πήρε στη Φλόριντα και βελτιώνοντάς την προχώρησε στη δημιουργία μιας πατέντας, που έδωσε το όνομα Solunar (Sol για τον ήλιο και Lunar για το φεγγάρι).
O Knight επεξεργάστηκε έναν κατάλογο από 33 παράγοντες που επηρεάζουν ή ελέγχουν ημέρα-με-ημέρα την συμπεριφορά των ψαριών του γλυκού και αλμυρού νερού. Έλαβε υπόψη του οτιδήποτε μπορούσε να είχε σχέση με το θέμα αυτό.
Ένας-ένας οι παράγοντες που εξετάστηκαν απορρίφθηκαν. Τρεις από αυτούς, όμως, άξιζαν να εξεταστούν περαιτέρω. Ήταν ο ήλιος, το φεγγάρι και οι παλίρροιες. Σίγουρα ο ήλιος δεν θα μπορούσε να έχει καμία επίδραση αφού ο κύκλος του ήταν η ίδιος μέρα με τη μέρα, ενώ οι παρατηρούμενες περίοδοι δραστηριότητας των ψαριών ήταν ικανές να συμβούν τις περισσότερες φορές οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.
Το φεγγάρι είχε ήδη μελετηθεί και βρέθηκε ενδιαφέρον. Οι παλίρροιες; Σίγουρα δεν θα μπορούσε να υπάρξει παλιρροϊκή κίνηση σε ένα ρεύμα όπου ζουν πέστροφες. Αλλά το γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι όταν έχει παλίρροιες στην θάλασσα ακολουθεί και μία καλή ψαριά για τους ψαράδες.Θα μπορούσε το ενδιαφέρον να βρισκόταν στην επιρροή του ήλιου και της σελήνης που προκαλούν τις παλίρροιες των ωκεανών, παρά στις πραγματικές παλιρροϊκές φάσεις ή ροές; Όταν έγινε η πραγματική έρευνα, μόνο οι κατά προσέγγιση χρόνοι της κατακόρυφης (πάνω) και καταγής (από κάτω) σελήνης λήφθηκαν υπόψιν.
Σταδιακά όμως, κατέστη προφανές ότι υπήρχαν επίσης ενδιάμεσες περίοδοι δραστηριότητας που σημειώνονταν στο μέσον μεταξύ των δύο μεγάλων περιόδων.
Έτσι, οι πιο εμφανείς περίοδοι ονομάζονται μεγάλες περίοδοι και οι δύο ενδιάμεσες περίοδοι, μικρότερες σε διάρκεια, ονομάζονται μικρές περίοδοι.
Ένα πειστικό πείραμα ήταν όταν ο Δρ. Frank A. Brown, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Northwestern, είχε κάποια ζωντανά στρείδια στο εργαστήριο του κοντά στο Σικάγο. Τα στρείδια άνοιγαν τα κελύφη τους με κάθε πλημμυρίδα, και ο Δρ. Brown ήθελε να δει αν αυτό οφείλεται στην αλλαγή της στάθμης των ωκεανών ή σε μια δύναμη από το φεγγάρι το ίδιο. Τα έβαλε στο νερό και τα απομάκρυνε από το φως του ήλιου. Για την πρώτη εβδομάδα συνέχισαν να ανοίξουν τα κελύφη τους με τις πλημμυρίδες του ωκεανού. Αλλά από τη δεύτερη εβδομάδα, είχαν προσαρμοστεί να ανοίγουν το κέλυφός τους όταν το φεγγάρι ήταν ακριβώς από πάνω (overhead ή κατακόρυφη) ή κάτω (underfoot ή καταγής) από το Σικάγο.
Ο Knight δημοσίευσε για πρώτη φορά τους πίνακές του το 1936. Στη συνέχεια, και σήμερα, πρέπει κανείς να υπολογίσει τους ακριβείς χρόνους από κάθε πίνακα, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση (ανατολικά ή δυτικά) από ένα σημείο βάσης (Ζώνη ώρας), και προσαρμόζοντάς τους στη θερινή ώρα ανάλογα με την περίπτωση.

Βρείτε τις καλύτερες ημέρες και ώρες για ψάρεμα
Αποδεικνύοντας την θεωρία του
Για να τεκμηριώσει τη θεωρία, στο βαθμό που αφορά τα ψάρια, ο John Alden Knight επιχείρησε μια συστηματική έρευνα για να αποκτήσει τις πλήρεις λεπτομέρειες γύρω από τη σύλληψη των αλιευμάτων ρεκόρ. Τόσο στα μεμονωμένα μεγάλα ψάρια … όσο και σε μεγάλους αριθμούς. Επεξεργάστηκε περίπου 200 από αυτά τα αλιεύματα.
Πάνω από το 90% έγιναν κατά τη διάρκεια της σκοτεινής φάσης του φεγγαριού (νέα σελήνη) όταν τα αποτελέσματα από τις περιόδους φαίνεται να είναι μεγαλύτερη, και, πιο σημαντικό, που έγιναν κατά τη διάρκεια των πραγματικών χρόνων των Solunar περιόδων.
Αρχικά, μελετήθηκε μόνο η συμπεριφορά των ψαριών. Κατά τη διάρκεια του 1935 – 1939 ο Knight έκανε εκτενείς μελέτες στα πτερωτά θηράματα και στα ζώα. Τα αποτελέσματα, όπως το περίμενε, ήταν τα ίδια.

Καλύτερες ημέρες
Είναι πλέον γνωστό ότι ο ήλιος και η σελήνη είναι οι δύο κύριες πηγές των αστρικών ενεργειών που καθημερινά βομβαρδίζουν τη Γη και όλες τις μορφές της ζωής. Όσο πιο κοντά είναι σε σας ανά πάσα στιγμή, τόσο ισχυρότερη είναι η επιρροή.
Η ημέρα μιας νέας σελήνης ή πανσέληνου θα προσφέρει την ισχυρότερη επιρροή σε κάθε μήνα.

Καλύτερος μήνας
Ο Ιούνιος έχει πάντα τη μεγαλύτερη επιρροή ήλιου και φεγγαριού από οποιοδήποτε άλλο μήνα. Κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου, ο ήλιος και το φεγγάρι είναι σχεδόν απέναντι το ένα από το άλλο και πολύ λίγα λεπτά περνούν, χωρίς το ένα ή το άλλο είναι στον ουρανό μας. Κατά τη διάρκεια μιας νέας Σελήνης, τα δύο αστρικά σώματα είναι σχεδόν σε τέλειο ρυθμό και ταξιδεύουν στους ουρανούς μαζί με τις δυνάμεις τους σε συνδυασμό.
Λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολλών σεληνιακών και ηλιακών κύκλων, δεν υπάρχουν δύο ημέρες, μήνες ή χρόνια που να είναι ίδια.

Ώρες αιχμής (+)
Όταν μια περίοδος δραστηριότητας πέφτει μέσα σε 30 λεπτά έως μία ώρα από την ανατολή ή δύση του ηλίου, μπορείτε να προβλέψετε ακόμη μεγαλύτερη δραστηριότητα!
Όταν έχετε μια ανατολή ή δύση σελήνης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η δραστηριότητα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Και, τελικά, όταν οι παραπάνω φορές συμβαίνουν
κατά τη διάρκεια μιας νέας σελήνης ή την πανσέληνο, μπορείτε να περιμένετε την καλύτερη δραστηριότητα της σεζόν!

Διάρκεια των περιόδων
Κάθε ψαράς ξέρει ότι τα ψάρια δεν τρέφονται όλη την ώρα. Ξέρει, επίσης, ότι για κάποιο λόγο τα ψάρια τρέφονται με ότι βρουν, είτε πρόκειται για ζωντανό δόλωμα ή τεχνητό. Αυτό το πράγμα συμβαίνει, σύμφωνα με τον John Alden Knight (ο δημιουργός της θεωρίας) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου.
Για να είμαστε σίγουροι, τα ψάρια συνήθως τρέφονται ενεργά σε ανατολή και δύση του ηλίου, αλλά σε γενικές γραμμές, η καλή ψαριά της ημέρας γίνεται τις περίεργες ώρες περιόδων διατροφής.
Εάν οι συνθήκες, καιρικές και σίτισης, είναι ευνοϊκές τα ψάρια θα είναι ενεργά για μία έως δύο ώρες.

Παρατηρήστε το βαρόμετρο
Η ένταση της δραστηριότητας ποικίλλει επίσης από μέρα σε μέρα, σύμφωνα με τις συνθήκες εν γένει.
Εάν το βαρόμετρο είναι σταθερό ή αυξάνεται, εάν η θερμοκρασία είναι ευνοϊκή (15 βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία του νερού), τότε αναμένεται μακρά και ενεργή απόκριση σε μία περίοδο δραστηριότητας.

Παρατηρήστε το φεγγάρι
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η επιρροή SOLUNAR θα διαφέρει σε ένταση ανάλογα με την θέση του φεγγαριού.
Η περίοδος της ΝΕΑΣ ΣΕΛΗΝΗΣ (σκοτεινή σελήνη), όταν το φεγγάρι δεν είναι ορατό στον ουρανό, είναι η περίοδος με την μέγιστη δραστηριότητα.
Αυτό το μέγιστο θα διαρκέσει περίπου τρεις ημέρες, και τα ψάρια ανταποκρίνονται με τη μέγιστη δραστηριότητα.
Στη συνέχεια, ο βαθμός της έντασης μειώνεται μέχρι να ελάχιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια του τρίτου τέταρτου της φάσης της σελήνης.
Οι ψαράδες της θάλασσας υποστηρίζουν ότι οι παλίρροιες έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις διατροφικές συνήθειες των ψαριών από ό, τι το ίδιο το φεγγάρι.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι παλίρροιες διέπονται από τις φάσεις και την διέλευση της σελήνης.
Ορισμένα θαλάσσια φαινόμενα συμβαίνουν με ακριβή κανονικότητα κατά τη διάρκεια του σεληνιακού μήνα και ηλιακού / σεληνιακού κύκλου.
Η έρευνα έχει δείξει ότι μία φυσική ημέρα για τα ψάρια και πολλά άλλα ζωικά είδη διαφέρει από την δική μας.
Το βιολογικό τους ρολόι φαίνεται να συμπίπτει με τον σεληνιακό χρόνο, ο οποίος είναι ο χρόνος που παίρνει για το φεγγάρι να επανεμφανιστεί σε ένα δεδομένο σημείο κατά τη διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής της γης (κατά μέσο όρο 24 ώρες και 53 λεπτά).
Αυτό ονομάζεται ημέρα Tidal και εξηγεί γιατί οι παλίρροιες των ωκεανών είναι περίπου μία ώρα αργότερα κάθε μέρα – και γιατί τα περισσότερα ψάρια, θα τραφούν έως και μία ώρα αργότερα (σε σχέση με το ηλιακό ρολόι μας) κάθε μέρα.

Υπολογισμός των χρόνων
Το κλειδί για τον ακριβή υπολογισμό των solunar περιόδων είναι η δυνατότητα να χαρτογραφήσει τις σχετικές ηλιακές και σεληνιακές θέσεις σε σχέση με μια συγκεκριμένη τοποθεσία.
Οι μεγάλες περίοδοι συμπίπτουν με το άνω και κάτω πέρασμα του μεσημβρινού, της προκύπτοντος βαρύτητας (παλιρροϊκή) ισχύ.
Οι μικρές περίοδοι συμβαίνουν όταν οι δυνάμεις αυτές ανατέλλουν ή δύουν στον ορίζοντα, δηλαδή, το δικαίωμα ανόδου της προκύπτουσας δύναμης και η τοπική αστρική ώρα διαφέρουν κατά 90 ή 270 μοίρες.
Οι μεγάλες περίοδοι συμβαίνουν όταν αυτές οι δυνάμεις είναι στις 0 και 180 μοιρών.

Περιοχή που καλύπτουν οι χρόνοι
Οι χρόνοι που παράγονται είναι γνωστοί ως χρόνοι ισορροπίας παλίρροιας, δηλαδή, οι χρόνοι της άμπωτης και πλημμυρίδας, αν η Γη καλύπτονταν πλήρως από νερό.
Το πρόγραμμά μας υπολογίζει τις ηλιακές και σεληνιακές θέσεις με πολύ μεγάλη ακρίβεια ενός λεπτού.
Οι χρόνοι θα αλλάξουν ένα λεπτό για κάθε 12 χλμ ανατολικά ή δυτικά από το σημείο βάσης.
Υπάρχει μία ημέρα κάθε μήνα (κοντά στο τελευταίο τέταρτο της σελήνης), στις οποίες δεν υπάρχει ανατολή.
Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει επειδή το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο φεγγαριών ανατολής και δύσης είναι περίπου 24 ώρες και 50 λεπτά.
Έτσι, θα υπάρχει πάντα μια ημέρα κατά την οποία η ανατολή του φεγγαριού (και Solunar ώρα) δεν θα ταιριάζει.
Σημειώστε επίσης ότι η ανατολή του φεγγαριού μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας (μέσα στο 24ωρο).
Οι ποσότητες που απαιτούνται για τον υπολογισμό των χρόνων είναι ελλειπτικές μήκη του Ήλιου και της Σελήνης, το δικαίωμα ανόδου (RA) της σελήνης, και η τοπική αστρική ώρα της θέσης του παρατηρητή.

Καλύτερες ημέρες αλιείας
Για τους αλιείς, οι οποίοι τους αρέσει το ψάρεμα στην ανατολή και δύση του ηλίου, εδώ οι απόλυτα καλύτερες ημερομηνίες για να είναι στο νερό στο αγαπημένο σας σημείο είναι οι μεγάλες ή μικρές περίοδοι που πέφτουν κοντά τους χρόνους Ανατολής ή Δύσης κατά τη διάρκεια μιας ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ή ΝΕΑΣ ΣΕΛΗΝΗΣ.
Έχει τεκμηριωθεί ότι όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση ψάρια θα δαγκώσει για ό, τι δείτε ή να μυρίζουν.
Οι αποδόσεις είναι σχεδόν εγγυημένες εφόσον υπάρχουν ψάρια στην περιοχή.
Δεν είναι μυστικό ότι τα ψάρια τείνουν να τρέφονται κατά τη διάρκεια της αυγής και το σούρουπου (ανατολή και δύση του ηλίου). Αυτό που ενισχύει τη δραστηριότητα είναι το αποτέλεσμα μιας ανατολή ή δύσης σελήνης συν τη νέα σελήνη και την πανσέληνο.Όταν οι περίοδοι συμπίπτουν με μία ανατολή ή δύση σελήνης η αύξηση της δραστηριότητας μπορεί να είναι θεαματική.
Τέλος, μία ευνοϊκή μεταβολή στις τοπικές καιρικές συνθήκες που συμπίπτει με τις περιόδους θα ενισχύσει περαιτέρω την δραστηριότητα.

Παρατηρήστε τον καιρό
Για καλύτερα αποτελέσματα, οι πίνακες πρέπει να χρησιμοποιούνται με έξυπνο τρόπο. Οποιαδήποτε ημέρα δεν θα δείτε μια σαφή αντίδραση σε μια περίοδο. Στην περίπτωση των ψαριών, βαρομετρικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα όταν η τάση είναι προς τα κάτω, συχνά καταστρέφουν την αλιεία. Στην άγρια φύση ξέρει τι να περιμένει κανείς από τις καιρικές συνθήκες, καθώς και κάθε πουλί, ζώο ή ψάρι μπορεί να αισθανθεί την προσέγγιση μιας καταιγίδας.
Ο ερχομός ενός κρύου μετώπου, οδηγεί τα ψάρια βαθύτερα και να τα καθιστά ανενεργά.Ανεπιθύμητες θερμοκρασίες, μη φυσιολογικές συνθήκες στο νερό, επηρεάζουν με την σειρά τους τις αποδόσεις των περιόδων.
Ωστόσο, κάθε ψαράς ξέρει ότι δεν μπορεί να έχει καλή ψαριά κάθε μέρα. Η θεωρία βοηθά στο να βελτιώσεις τις προσωπικές σου αποδόσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μια εγγύηση.

Συμπέρασμα
Είναι αυτονόητο ότι αν δεν υπάρχουν ψάρια σε μία περιοχή, το αποτέλεσμα δεν θα είναι επιτυχή. Προγραμματίστε λοιπόν τις ημέρες σας στο νερό, στις σωστές περιοχές και κατά τη διάρκεια των περιόδων. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε στην κατανόηση της θεωρίας – και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την επιτυχία σας ψάρεμα.
Αλλά να θυμάστε πάντα … η καλύτερη στιγμή να πάτε για ψάρεμα … είναι όποτε μπορείτε γιατί το ψάρεμα είναι πάνω από όλα απόλαυση και ψυχαγωγία.

WordPress Ads