Συρτή επιφανείας

Περιγραφή

Το ψάρεμα της συρτής είναι μέθοδος αλιείας σχεδιασμένη να παρασύρει ένα ψάρι να επιτεθεί σ’ ένα κινούμενο δόλωμα, ενεργοποιώντας τ’ αρπακτικά του ένστικτα.

Εργαλεία

Δολώματα

Αυτό γίνεται με φυσικά δολώματα, ζωντανά ή νεκρά, με την ζωντανή γαρίδα να είναι αποτελεσματική στο ψάρεμα του λαβρακιού, την ζαργάνα ή τον μικρό κέφαλο, να αποτελούν εξαιρετικά δολώματα για τα γοφάρια, τις λίτσες ή τις συναγρίδες σε πιο βαθιά νερά και τον μεγάλο κέφαλο ή σουπιά για τα μεγάλα μαγιάτικα και τα πελαγίσια αρπακτικά.
Τα νεκρά δολώματα είναι επίσης αποτελεσματικά, όπως τα καλαμάρια, οι σουπιές ή τα φιλέτα από κεφάλους και κολιούς. Τα δολώματα αυτά ψαρεύονται σε διάφορα βάθη αλλά είναι πιο προκλητικά όταν βρίσκονται ακριβώς στην επιφάνεια και χοροπηδούν με τον κυματισμό, δημιουργώντας την εντύπωση τρομοκρατημένου ψαριού σε φυγή, προκαλώντας την θεαματική και ορατή από τον ψαρά επίθεση των αρπακτικών ψαριών.
Στο ψάρεμα αυτό χρησιμοποιούνται επίσης τα τεχνητά δολώματα, που είναι κατασκευασμένα να μιμούνται σε σχήμα, μέγεθος, χρώμα και κίνηση, διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς όπως ψαράκια, χέλια, καλαμάρια και χταπόδια.
Τα τεχνητά ομοιώματα ή συρτές που χρησιμοποιούνται για αυτό το ψάρεμα, κατασκευάζονται από υλικά όπως μέταλλο, ξύλο, πούπουλα, πλαστικό ή ελαστικό, συχνά δε από συνδυασμούς υλικών. Όλα αυτά τα ομοιώματα είναι σχεδιασμένα κάποια να επιπλέουν, άλλα να βυθίζονται, κάποια έχουν τη δική τους κίνηση και άλλα δεν έχουν κίνηση. Κάποια δουλεύουν στον αφρό και άλλα στον βυθό. Επειδή λοιπόν οι σχεδιάσεις αλλά και οι παραλλαγές που υπάρχουν στις συρτές είναι πάρα πολλές, θα κάνουμε μία προσπάθεια να επιλέξουμε τις κατηγορίες που είναι κατάλληλες για συρτή από βάρκα και ταυτόχρονα για το ψάρεμα spinning.
Μια μεγάλη κατηγορία για τα τεχνητά ψαράκια είναι η «surface & floating – diving plugs», που στην γλώσσα μας μεταφράζεται σε «επιφανείας και επιπλέοντα, αλλά βυθιζόμενα με την κίνηση ψαράκια». Οι συρτές αυτές είναι σχεδιασμένες να σκάνε στην επιφάνεια του νερού και να μιμούνται ένα πανικοβλημένο ψαράκι. Κάποιες κάνουν περισσότερο θόρυβο από άλλες και κάποιες επιπλέουν, ενώ σε κίνηση βυθίζονται και κολυμπούν σε ευθεία γραμμή κατά την επαναφορά τους. Τα ψαράκια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συρτή επιφανείας, αλλά και για συρτή σε μεγαλύτερο βάθος.
Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται ένας μεγάλος αριθμός σχεδιάσεων με πιο σημαντικές τις παρακάτω.
SLIM MINNOW: Αυτά είναι τα λεπτοκαμωμένα ψαράκια με τη μικρή πλαστική συνήθως γλώσσα, κατασκευασμένα από ξύλο ή πλαστικό. Χρησιμοποιούνται όταν η επιφάνεια του νερού είναι ήσυχη και μπορούμε να τα ψαρέψουμε με μικρές παύσεις της κίνησης κατά την επαναφορά, ή διατηρώντας μια σταθερή αργή κίνηση και ακόμη με γρήγορη επαναφορά και ξαφνικά τινάγματα του καλαμιδιού ή χεριού μας.
DARTING: Ψαράκια κατασκευασμένα από ξύλο ή πλαστικό υλικό, σχεδιασμένα να διεισδύουν ελάχιστα κάτω από την επιφάνεια του νερού και να εκτοξεύονται σαν βέλος, με ξαφνικά τινάγματα.
Άλλη μια μεγάλη κατηγορία είναι τα SHALLOW & MEDIUM CRANK BAITS, που σημαίνει, στη γλώσσα μας «ψαράκια για ρηχά και μεσαίου βάθους χρήση». Μια σειρά από αυτού του τύπου τα ψαράκια βυθίζονται αποκλειστικά και μόνο από το βάρος τους. Μερικά βυθίζονται αργά και μπορούν να ψαρευτούν με ρυθμικά τραβήγματα ή με σταθερή επαναφορά σε μεσαία ταχύτητα.
Μία άλλη κατηγορία είναι οι συρτές τύπου SHAD, που μοιάζουν με μικρά πεπλατυσμένα, λεπτά και στρογγυλοποιημένα στο σχήμα ψαράκια. Τα περισσότερα έχουν πλαστική γλώσσα για ν΄ αποκτήσουν κίνηση και κάποια την αποκτούν από το βαθύ πεπλατυσμένο κεφάλι τους.
Η σειρά FAT είναι χονδρά ψαράκια με γλώσσα που όταν είναι ακίνητα επιπλέουν. Ψαρεύονται ρηχά και είναι αποτελεσματικά, με σταθερή επαναφορά, αλλάζοντας την ταχύτητα ή με επαναλαμβανόμενες παύσεις, που επιτρέπουν στη συρτή να βγει στην επιφάνεια.
Η τελευταία σειρά αυτής της κατηγορίας είναι τα ψαράκια με τις κοντές μεταλλικές γλώσσες. Η κίνησή τους είναι ανάλογη με τον τύπο SHAD και ψαρεύουν λίγο βαθύτερα από τις συρτές με πλαστικό χείλος ή γλώσσα. Η σταθερή επαναφορά και συχνές αλλαγές της ταχύτητας είναι η μέθοδος με την οποία ψαρεύονται.
Άλλη μια μεγάλη κατηγορία συρτών είναι το DEEP RUNNING CRANK BATES, που είναι ψαράκια σχεδιασμένα να ψαρεύονται σε μεγάλο βάθος κοντά στον βυθό. Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Ο ένας είναι το μεγάλο χείλος ή γλώσσα που κάποια από αυτά τα ψαράκια έχουν και δεύτερον είναι οι σχεδιάσεις με πεπλατυσμένη κεφαλή και πρόσθετο βάρος.
Τα κουταλάκια είναι άλλη μία σημαντική κατηγορία συρτών, ίσως από τις πιο παλιές και αποτελεσματικές ιδέες για ψάρεμα. Εδώ βρίσκουμε μικρές διαφορές στο σχήμα, αλλά αρκετές διαφορές στα χρώματα. Όλα τα κουταλάκια δουλεύουν κατά τον ίδιο τρόπο, που οφείλεται στο σχήμα τους. Χορεύουν δεξιά και αριστερά ανακλώντας το φως από την γυαλιστερή τους επιφάνεια. Μία σταθερή επαναφορά κατά το ψάρεμα προτιμάται και αποδεικνύεται αποτελεσματική.
Άλλη μία κατηγορία δολωμάτων που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια είναι τα PLASTIC WORMS & EELS, τα πλαστικά σκουλήκια και χελάκια. Συχνά αναφέρονται οι ερασιτέχνες ψαράδες σε αυτά ως «σφάχτες». Αυτά τα χυτά, από μαλακό πλαστικό υλικό, εργαλεία, υπάρχουν σε ό,τι χρώμα, σχέδιο και μήκος επιθυμούμε. Στο ψάρεμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα πλαστικά, ζελατινοειδή σκουλήκια σε συνδυασμό με μία ζόγκα ή με αγκίστρι μόνο.
Τα πλαστικά χελάκια έχουν ενσωματωμένο αγκίστρι και χαρακτηριστική κίνηση της ουράς. Ψαρεύονται με επιτυχία στον αφρό, αλλά και σε μεγαλύτερα βάθη, χρησιμοποιώντας τα ανάλογα βαρίδια για να κατέβει το χελάκι. Οι συρτές αυτές αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικές σ’ ένα μεγάλο αριθμό από διαφορετικά είδη ψαριών.
Υπάρχει στο ψάρεμα της συρτής ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα και αυτό είναι γιατί τα ψάρια επιτίθενται στο ζωντανό ή το νεκρό δόλο μας, το τεχνικό ή κάποιον συνδυασμό που είναι η ζόγκα.
Οι απαντήσεις μπορεί να είναι δύο. Πρώτον, διότι τα ψάρια πεινάνε κι αυτό που τους προσφέρουμε το θεωρούν τροφή και γι αυτό επιτίθενται και πιάνονται και δεύτερον, διότι η συρτή που περνά μπροστά τους, θεωρείται εισβολέας σε έναν χώρο που αυτά καταλαμβάνουν εκείνη τη στιγμή και οριοθετούν ως δικό τους. Σ’ αυτή τη δεύτερη περίπτωση, τα αρπακτικά ένστικτα του ψαριού, ενεργοποιούνται για ν’ αποκρούσουν και όχι για να τραφούν από τα εργαλεία που τους προσφέρουμε. Έτσι ίσως δικαιολογείται το γεγονός ότι πολύ συχνά πιάνονται ψάρια σε ανθρώπινες κατασκευές που δεν μοιάζουν σε τίποτα με θαλάσσιους οργανισμούς, που θα μπορούσαν να είναι τροφή τους.

Αλιεύματα

WordPress Ads