Ρευματο-πάθειες (εκμεταλλευόμενοι τα ρεύματα της περιοχής)

by Δαριβιανάκης Μάριος

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ INGLESE

Όλοι μας μιλάμε για εγγλέζικο και πάντα θεωρούμε ότι είναι το ψάρεμα που θα κάνουμε σε ένα μόλο-σε ένα βράχο με ιδανικές συνθήκες οι οποίες θα μας αφήσουν να ευχαριστηθούμε την αγαπημένη μας τεχνική.

Φελλό stick-body-μολυβωμένα ερματίσματα άψογα με +1, +2, +3 κ.α. ψιλά εργαλεία, άνεση και ό, τι προκύψει.

‘Έχετε βρεθεί όμως σε μέρος "αγαπημένο" που να βλέπετε καλά θηράματα και να μην μπορείτε να ψαρέψετε λόγω ρευμάτων. Και λέω ρευμάτων και όχι ανέμων γιατί είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο μιας και καθιστά αδύνατο να ζυγίσει και να ψαρέψει ιδανικά ο φελλός μας, ό, τι τύπου και αν είναι αυτός, οποιοδήποτε είδος μολυβώματος και αν δέχεται. ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; Μήπως αυτό που οι άλλοι θα ειρωνεύονταν, βγει αποτελεσματικό για μας; Λέγοντας ανορθόδοξο εννοώ ότι ίσως δεν στέκει σύμφωνα με την τεχνική μας αφού αλλάζουμε τα στερεότυπά της, παρολ΄αυτά όμως έχουμε τη δυνατότητα να, μέσα από το λάθος, να δούμε σε τόπους με ισχυρά ρεύματα απίστευτα θηράματα, ανέλπιστα αλλά εντυπωσιακά. Στην περίοδο που μας πέρασε ( και εννοώ τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο) οι συνθήκες στη χώρα μας ήταν αρκετά δυσοίωνες από ανέμους –κυρίως νοτιάδες- που καθιστούσαν το ψάρεμα του εγγλέζικου εξαιρετικά δύσκολο. Εκτός από τους ισχυρούς νοτιάδες και τις απότομες εναλλαγές του καιρού, σε κάποιους τόπους τα ρεύματα που δημιουργούνταν ήταν ισχυρά και απέτρεπαν την ψαρευτική μας ακολουθία.

Θα μου πείτε…"BOLOGNESE"! Όχι…εμείς βρεθήκαμε με τα εγγλέζικα καλάμια μας και θα ψαρέψουμε πάνω σε αυτές τις καιρικές συνθήκες με την εγγλέζικη τεχνική. Ξεκινώντας το ψάρεμά μας σε ένα λιμάνι με ισχυρά ρεύματα σίγουρα θα δούμε τον φελλό μας , με το που πέσει στο νερό, να αρχίσει να "ταξιδεύει" πηγαίνοντας είτε αριστερά είτε δεξιά, είτε να βυθίζεται και να χάνεται με αποτέλεσμα να ξεκινά η γκρίνια, η απελπισία και το μάζεμα του εξοπλισμού αποτελειώνοντας έτσι μια ψαρευτική εξόρμηση (σπαστικό αλλά έχει συμβεί σε όλους μας).

Σε οποιαδήποτε τεχνική λοιπόν τα ρεύματα μας δημιουργούν προβλήματα. (Θα μου μείνει αξέχαστος ο διαγωνισμός στην Κόρινθο όπου κάποιοι συναθλητές μου και διαγωνιζόμενοι παράτησαν κάθε προσπάθεια λόγω των ρευμάτων.

"ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ" ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Εύκολο και ευχάριστο; Όχι βέβαια. Πονηρό και με αποτελέσματα; Απόλυτα! Τι πρέπει να εκμεταλλευτούμε από αυτές τις συνθήκες και πώς;

Ξεκινώντας το ψάρεμά μας υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να ξέρουμε και να επιλέξουμε το σημείο στο λιμάνι που θα έχουμε την απόλυτη ορατή εύνοια των ρευμάτων για να ακολουθεί πάντα ο φελλός μας πορεία ορατή προς το οπτικό μας πεδίο. Το στήσιμο του εξοπλισμού μας. Κατά το στήσιμο του εξοπλισμού μας το τρίποδο πρέπει να το τοποθετούμε στο χαμηλότερο σημείο του ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε από τα σκαμπανεβάσματα του αέρα. Το καλάμι μας δηλαδή να δουλεύει σε ευθεία συνάρτηση με τη θάλασσα (ο τρίποδας κατεβασμένος τελείως και μια μονή βάση (δίχαλο) μας εξυπηρετεί πλήρως). Επίσης, μια κίνηση που μας βγάζει από το πρόβλημα των επιφανειακών ρευμάτων είναι να μπαίνει το καλάμι μας (τα δύο πρώτα στελέχη) στο νερό. Γλιτώνουμε αρκετά την μετακίνηση της μισινέζας.

ΜΑΛΑΓΡΩΜΑ

Εννοείται ότι το μαλάγρωμα με μπικαντίνο σε αυτές τις συνθήκες είναι εντελώς αδιανόητο μιας και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει η πορεία του. Στη συγκεκριμένη κατάσταση, όμως, δοκιμάσαμε και δούλεψαν ιδανικά "τσουβαλάκια" μαλάγρας (δίχωνο) τα οποία αφού γέμισαν με μαλάγρα (ημίυγρη) γεύσης σαρδέλας-αίμα, αχινού-αίμα, δέθηκαν σε καρούλια με μια 60άρα μισινέζα και πετάχτηκαν στη θάλασσα στις δύο άκρες της ψαρεύτρας μας, ένα δεξιά μας και ένα αριστερά μας. Έτσι όπως και να κινούνταν τα ρεύματα, στο ψαρευτικό μας πεδίο υπήρχε πάντα μαλάγρα.

Στο συγκεκριμένο σημείο όπως αναφέραμε είχαμε εντοπίσει λαβράκια (και μεγάλου μεγέθους) και είχαμε αποφασίσει με τα παιδιά ( Αντώνη και Χρήστο) να τα ψαρέψουμε ο κόσμος να χαλάει από ρεύματα.

Φτάσαμε στην αρματωσιά… Οι αρματωσιές που θα χρησιμοποιήσουμε δεν έχουν κάποια στάνταρ βάση μιας και οποιοδήποτε τύπο φελού και αν δουλέψουμε (INGLESE) στα πολύ δυνατά ρεύματα θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Τί +2, +3, +4 ερμάτισμα σε body, σε stic, σε splashers, όλα μετακινούνταν και η πορεία του φελλού ήταν συνεχώς μεταβλητή. Όμως αυτή η μετακίνηση του φελού και της αρματωσιάς μάς έδωσε το επιθυμητό αποτέλασμα. Η συνεχής κίνηση της αρματωσιάς έκανε τα λαβράκια- ψάρια εκ φύσεως επιθετικά και περίεργα-να χτυπάνε τα δολώματά μας ανά τακτά διαστήματα.

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑ ΛΑΒΡΑΚΙΑ

ΔΟΛΩΜΑ

Όπως προαναφέραμε, το μπιγκαντίνο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει τα καλύτερα αποτελέσματα- όχι πως δε δουλεύει-αλλά σε μας δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Εμείς, σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήσαμε πιο χοντρά δολώματα όπως φαραώ, ακροβάτη και σαφώς γαρίδα ζωντανή. Ναι ναι…φαραώ όπως το λαβράκι του Χρήστου που το προτίμησε μέσα στην αναμπουμπούλα των ρευμάτων και ήταν και ήταν και το θήραμα της νύχτας, 2,5kg. Ο Χρηστάρας δούλευε 18 μάνα, 16 παράμαλλο με 6άρι ΝΟΥΛΑΤΟ αγκίστρι και ορίστε τα αποτελέσματα. Και στον ακροβάτη, όμως, τα λαβράκια έδειξαν προτίμηση και μάλιστα βγήκαν τα περισσότερα. Στον ακροβάτη χρησιμοποιήσαμε ABERDEN αγκίστρια Νο 8 περνώντας το ολόκληρο πάνω στο αγκίστρι και πάντα να περισσεύει αρκετός να κινείται. Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΠΟΛΥ! Δηλαδή κίνηση αρματωσιάς λόγω ρευμάτων, κίνηση ακροβάτη πάνω στο αγκίστρι και η επιτυχία είναι η ακολουθία.

Η γαρίδα ( η κλασικότερη λύση) δουλεύει πάντα. Εύκολη στο μάζεμα και μπορεί να διατηρηθεί για πολλές ώρες σε ένα κουβαδάκι. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες ο τρόπος σύλληψής της εύκολος. Με μια απόχη (ψιλό μάτι) στους μόλους, λίγο ψάξιμο και η πορεία της στον κουβά μας είναι το αποτέλεσμα αυτής της τόσο συνοπτικής διαδικασίας, Μια άλλη λύση, αν βαριέστε το πηγαινέλα στους μόλους, είναι η παγίδα με ένα μπουκάλι. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπουκάλι νερού, κόβουμε γύρω-γύρω τον λαιμό του και αφού το τοποθετήσουμε ανάποδα μέσα στο μπουκάλι έχουμε τελειώσει μια αποδοτική πατέντα για το μάζεμα της γαρίδας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συρράψουμε τον λαιμό μαζί με το υπόλοιπο μπουκάλι και αυτό είναι όλο. Δένουμε το μπουκάλι με ένα σχοινάκι, τοποθετούμε μέσα μια σαρδέλα και το βάζουμε στην άκρη ενός μόλου. Αν υπάρχουν γαρίδες, θα μπουν και θα φυλακιστούν μέχρι να έρθει η ώρα τους να δολωθούν. Αυτά ως προς τα δολώματα…

ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ

Όπως σας είπαμε, στο θέμα αρματωσιάς τα πράγματα είναι περίεργα μιας και στα ισχυρά ρεύματα υπάρχει πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή προτιμήσαμε την κλασική αξία της σταθερής αρματωσιάς είτε με μολύβωμα πίσω από τον φελλό είτε με το σύστημα της STONFO για σταθερή ( ΚΩΔ. ART 27-1). Ένα σύστημα που όπως θα δείτε στις φωτογραφίες έχουμε μια στάνταρ , σε μάκρος, σταθερή αρματωσιά χωρίς πλεξίματα και άψογη λειτουργία.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 • Περνάμε τα δύο σωληνάκια στη μάνα
 • Τοποθετούμε το μέταλλο της σταθερής συγκρατώντας το με ένα σωληνάκι
 • Περνάμε τη στριφταροπαραμάνα στο δίχαλο του μετάλλου
 • Τυλίγουμε τη μισινέζα δύο φορές στο μέταλλο και το δεύτερο σωληνάκι τοποθετείται στην άλλη άκρη πετυχαίνοντας έτσι τη σταθεροποίηση του φελλού μας
 • Τοποθετούμε τον φελλό στην παραμάνα μας και αυτό είναι όλο

Εννοείται πως η σταθεροποίηση του μετάλλου θα γίνει στο σημείο που θέλουμε να οριστεί ως σημείο ξεκινήματος της αρματωσιάς μας. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε το ερμάτισμα της αρματωσιάς μας σύμφωνα με το μολύβωμα που χρειάζεται ο εκάστοτε φελλός που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πιστεύω πως η συγκεκριμένη τεχνική σε μόλους-λιμάνια που δεν ξεπερνούν τα 5 μέτρα βάθος είναι η ιδανικότερη και η πιο αποτελεσματική. Αυτό που μένει η επιλογή τόπου, εξοπλισμού, διάθεσης και δε μας σταματάει τίποτα. ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ…ΟΥΤΕ ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ…

Καλή επιτυχία ρε παιδιά!

ΓΑΡΙΔΟΠΑΓΙΔΑ

 • Μπουκάλι που του κόβουμε το λαιμό γύρω-γύρω
 • Βάζουμε το λαιμό ανάποδα μέσα στο υπόλοιπο μπουκάλι
 • Συρράπτουμε το λαιμό 3-4 φορές
 • Ανοίγουμε 4-5 τρύπες στην επιφάνεια του μπουκαλιού
 • Δένουμε μια μισινέζα στο πάνω μέρος
 • Τοποθετούμε μια σαρδέλα και το βάζουμε στο νερό

ΦΕΛΛΟΙ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Θα μας εξυπηρετήσουν και οι κοντοί μολυβωμένοι φελλοί που παίρνουν και ερμάτισμα μέχρι 2 gr., όπως επίσης και οι φελλοί με λεπτό κορμό και βαρύ "body".