Αναζητώντας λυθρίνια στην αποχή της λίμνης Ηραίου

by Δαριβιανάκης Μάριος

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το casting έχουμε, κατά καιρούς, βρεθεί στη δύσκολη θέση του πως να προσεγγίσουμε και να δελεάσουμε τα ψάρια (κατά συνέπεια και τα λυθρίνια για τα οποία κάνουμε λόγο). Στόχος μας να αγκιστρώσουμε αυτό το μαχητικό και δελεαστικό θήραμα που, ευτυχώς, υπάρχει άφθονο σε αρκετούς ψαρότοπους της χώρας μας.

Λίμνη Ηραίου (Βουλιαγμένης)
Λίγα λεπτά μετά το Λουτράκι και κάτω απο την Περαχώρα βρίσκεται η λίμνη Ηραίου. Η πρόσβαση εύκολη, ο χώρος για εργαλεία αρκετός.
Το ψάρεμά μας στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.
Γνωρίζοντας καλα τον "χαρακτήρα" του συγκεκριμένου τόπου, ξεκινήσαμε στις 06:30 π.μ. η εμπειρία μας για τον συγκεκριμένο τόπο μας ωθεί να υποστηρίξουμε πως για λυθρίνια αρκετά μεγάλου μεγέθους, κατά ημέρες, οι προτεινόμενες ώρες είναι μεταξύ 07:00-14:00 . Στην αριστερή πλευρά της Λίμνης ( κατά την είσοδο) ο δρόμος καταλήγει σε χωματόδρομο όπου και τοποθετούμαστε τις περισσότερες φορές.

Τεχνικά σημεία
Σε αυτό το σημείο ξεκινά παραλία όπου, όπως θα διαπιστώσετε με την πρώτη βολή μέχρι τα πρώτα 60 μέτρα, η ζώνη του βυθού είναι ρηχή και κατά μήκος ξεκινά μια αποχή που φτάνει τα 25-30 μέτρα βάθος: σημαντικό στοιχείο για τα λυθρίνια, τα περισσότερα εκ των οποίων στην περιοχή εκείνη τα βρίσκουμε σε αυτό το βάθος. Άποψή μας είναι, αμέσως μόλις στήσουμε τον εξοπλισμό μας, ένα καλάμι μας να κάνει πάντα έλεγχο βυθού. Μία αξιόλογη λεπτομέρεια του casting είναι να προσπαθούμε , χρησιμοποιώντας μόνο το μολύβι, να ελέγχουμε τον βυθό κατά μήκος των βολών μας γιατί κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα βρίσκουμε τις αποχές του κάθε τόπου και θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή σε τι βυθό ψαρεύουμε. Μέσα απο αυτήν τη διαδικασία θα προετοιμάσουμε τις ανάλογες αρματωσιές που "μας παίρνει" να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε τόπο. Δυστυχώς σε πολλά ψαρέματά μας και όταν δε γνωρίζουμε τον τόπο έχουμε όλοι μας κάνει λάθη στο που θα βρεθούν τα ψάρια. Καλό θα είναι, λοιπόν, να ακολουθούμε όλοι αυτήν τη διαδικασία που θα μας ανεβάσει κατά μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα να νιώσουμε στο αγκίστρι μας το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όπως προαναφέραμε, ο συγκεκριμένος τόπος έχει μια αποχή γύρω στα 60 μέτρα απο την ακτή. Τα ψάρια που κυκλοφορούν είναι λυθρίνια, κατά καιρούς εντυπωσιακά, ούγενες και κάποια κυνηγόψαρα. Η κλασικότερη αρματωσιά και η ιδανικότερη για λυθρίνια, το pater noster, είναι δυστυχώς αδύνατον να δουλέψει διότι στο μάζεμα της αρματωσιάς, στο σκάλωμα της αποχής, θα μας αλλάξει τα σχέδια.
Εμείς σε αυτόν τον τόπο έχουμε δουλέψει δύο τύπους αρματωσιάς οι οποίοι μας έχουν δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα:

  • Αρματωσιά κλασικό μονάγκιστρο
  • Η κλασικότερη αλλά και η αποδοτικότερη αρματωσιά με δυο-τρεις λεπτομέρειες. Το 0,30 παράμαλο μπορεί να θεωρηθεί λίγο χοντρό αλλά όπως αναφέραμε, λόγω του σκάλωματος στην αποχή, πιο ψιλό παράμαλο θα μας γδέρνεται πολύ πιο εύκολα και θα έχουμε απώλειες θηραμάτων. Πάντα στον συγκεκριμένο τόπο καλό θα ήταν το μάζεμα της αρματωσιάς να γίνεται με δυνατό σήκωμα στην αρχή και γρήγορο μάζεμα τουλάχιστον για τα πρώτα μέτρα. Το ανυψωτικό (float) απαραίτητο.

  • Αρματωσιά σταθερό μονάγκιστρο
  • Σε αυτήν την αρματωσιά θα χρησιμοποιήσουμε το μολύβι σταθερό και το παράμαλο θα ξεκινάει στο 1 μέτρο απο το μολύβι (και παραπάνω αν θέλουμε), χρησιμοποιώντας ή pater noster ή mikro murfy για να είναι περιστρεφόμενο. Ένα σωληνάκι κατάλληλης διαμέτρου, είτε για το στριφτάρι είτε για το mikro murfy, θα μας βοηθήσει στη σωστή παρουσίαση της αρματωσιάς και για να αποφύγουμε το γύρισμα πάνω στην αρματωσιά. Το float άκρως απαραίτητο σε οποιοδήποτε τύπο. Στη συγκεκριμενη αρματωσια θα μπορουσαμε να χρησιμοποιησουμε το pater noster ή mikro murfy κατευθειαν στο shock leader για οσους δουλευουν shock leader.

Αφού παρουσιάσαμε δυο τύπους αρματωσιάς που δουλεύουν αρκετά καλά, φτάνουμε στο δόλωμα. Εδώ οι απόψεις πολλές φορές διχάζονται και αντικρούονται. Όλοι όσοι ψαρεύουμε πιστεύουμε πως το δόλωμα που χρησιμοποιούμε είναι το καλύτερο και το σωστότερο. Δεν υπάρχει καλό δόλωμα- υπάρχει το κατάλληλο δόλωμα! το δόλωμα που έχουμε διαπιστώσει οτι τρώνε τα ψάρια σε κάθε περιοχή.

Ακούμε πολλές φορές : "ούτε μια τσιμπιά στο φαραώ". Ε ναι λοιπόν…δόλωμα σωστό είναι αυτό που ζητάει ο κάθε τόπος και όχι αυτό που αγοράσαμε πιο ακριβά. Έτσι ερχόμαστε στο θέμα μας. Σε αυτόν τον τόπο, το δόλωμα που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα είναι ο αμερικάνος, ο ακροβάτης και το μονοδόλι. Όταν μιλάμε για αμερικάνο μιλάμε για ολόκληρο αμερικάνο μεγάλου μεγέθους. Όπως και θα δείτε και στη φωτογραφία, θα περάσει με την ψαροβελόνα μας κατά μήκος μέσα στο παράμαλο και θα σταματήσει στο float όπου και τον συγκρατεί.

Ο ακροβάτης δόλωμα (παρεξηγημένο απο πολλούς ψαράδες) έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τόπο με κάποιες παρεμβάσεις. Εμείς (και δοκιμάστε το) χρησιμοποιήσαμε αρκετά σκουλήκια (2-3) στο ίδιο αγκίστρι, κατά προτίμηση abertein, τυλίγοντάς τα με ελαστικό νήμα. Η κίνηση προκαλεί πάρα πολύ τα λυθρίνια της περιοχής. Το μόνο μειονέκτημα είναι η γρήγορη εξαφάνισή του αλλά η απόδοσή του είναι εντυπωσιακή!

Τη συγκεκριμένη μέρα δυο καλά λυθρίνια προτίμησαν τον ακροβάτη. Αυτά ως προς τα δολώματα που δουλεύουν σε αυτήν την περιοχή. Αυτό που μας μένει είναι να σας προτείνουμε "δοκιμάστε το"!

Καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε πως οι καταλληλότερες ώρες είναι 07:00-14:00…