Ψαρεύοντας σαργούς με εγγλέζικο

by Δαριβιανάκης Μάριος

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Ο σαργός είναι ένα θήραμα γνωστό στις ελληνικές θάλασσες μιας και συναντάται σε όλα τα μέρη μας είτε σε λιμάνια είτε σε βραχώδεις περιοχές ακόμα και σε παραλίες μέσα σε φυκιάδες και μεικτούς βυθούς. Είναι ένα ψάρι που κυνηγάει όλες τις ώρες της μέρας και σε πολλές περιπτώσεις με μεγαλύτερη όρεξη τις βραδινές ώρες. Στη συγκριμένη τεχνική ψαρεύεται όλες τις ώρες και πρωινές και βραδινές με κάποιες διαφοροποιήσεις αν ψαρεύουμε σε κάποιο λιμάνι ή τους κυνηγάμε από κάποιο βράχο.

Είναι ένα ψάρι που κυνηγιέται συνήθως σε φουρτουνιασμένες θάλασσες χωρίς αυτό να σημαίνει πως με ηπιότερες συνθήκες και το κατάλληλο μαλάγρωμα δε θα έχουμε άριστα αποτελέσματα. Ο εξοπλισμός μας από λιμάνι σε βράχο έχει διαφοροποίηση μιας και ο τρόπος ψαρέματός του έχει διαφορά δυσκολίας.


Στο λιμάνι

Στο λιμάνι εννοείται ότι ο εξοπλισμός μας θα είναι πιο ελαφρύς και θα τον ψαρέψουμε με πιο μαλακό καλάμι και πιο ψιλά νάιλον σε αντίθεση με ένα βραχότοπο που θα τον κυνηγήσουμε με πιο χοντρά εργαλεία. Στα λιμάνια, τις περισσότερες φορές, ο καθαρός βυθός μας επιτρέπει τη χρήση ενός πιο παραβολικού καλαμιού, αφού ελαχιστοποείται ο φόβος να κοπεί η πετονιά, ή να βραχώσει το θήραμα. Όσον αφορά το παράμαλλο, μπορούμε να κατέβουμε νούμερα (0.14 είναι μια πολύ καλή επιλογή).


Στο βράχο

Στο βραχότοπο,η σκληρότητα του βυθού δεν μας επιτρέπει να δώσουμε περιθώρια στο ψάρι. Εδώ, ο εξοπλισμός μας θα είναι πιο fast (δράση κορυφής), μιας και το σκάλωμα του βυθού και τα ανεβάσματα της μορφολογίας του τόπου, δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε φρένα στο ψάρι. Θα πρέπει να τον σηκώσουμε γρήγορα, αφαιρώντας του το δικαίωμα να αποφύγει τη σύλληψη και να βραχώσει. Καλό είναι όσον αφορά το παράμαλλο, να μην πέφτουμε σε νούμερα κάτω του 0.16


Μαλάγρωμα

Ο τρόπος μαλαγρώματος διαφέρει στις δυο περιπτώσεις τόπων μιας και στο λιμάνι μπορούμε να μαλαγρώσουμε με άλευρα τελείως πατωτά με συνδυασμό μπιγκαντίνο ενώ στον βράχο καλό είναι να μαλαγρώνουμε με πάστες και μπικαντίνο μιας και τα ψάρια πρέπει να τα σηκώσουμε πιο ψιλά για να αποφύγουμε τα σκαλώματα. Άρα καλό είναι ο σαργός να μην ψαρεύεται τελείως πατωτά στο βράχο αλλά να προσπαθούμε με την πάστα (σαρδέλας – αίμα) που διαλύεται γρήγορα και ανά τακτά διαστήματα σφεντονιάσματος μπικαντίνο να τον κάνουμε να φάει πιο ψηλά. Ένας ακόμα καλός συνδυασμός μίξης μαλάγρας είναι το μύδι το οποίο προσφέρει τέλειο μαλάγρωμα και το βρίσκουμε άφθονο και στα λιμάνια και στα εμπορικά καταστήματα σε μορφή άλευρου. Στην περίπτωση που έχουμε μαζέψει μύδια από κάποιο μόλο σπάζοντας τας και πολτοποιώντας τα θα δημιουργήσουμε μια εξίσου άριστη μαλάγρα για τον σαργό.

Αρματωσιές

Οι αρματωσιές ποικίλουν στο ψάρεμα του σαργού μιας και υπάρχουν πολλοί παράμετροι. Βάθος – σκαλώματα – ρεύματα – μορφολογία – εργαλεία – δόλωμα. Εννοείται ότι στο βράχο θα δουλέψουμε μια αρματωσιά με μαζεμένο το μολύβωμα για γρήγορο βύθισμα με πολύ κοντό παράμαλλο, για να καρφώνουμε σε πρώτο χρόνο και να μην έχει περιθώριο ο σαργός να χώνεται σε τυχόν πέτρες και μας σκαλώνει. Μια ωραία αρματωσιά είναι η εξής. Φελλός 6+3 body ο οποίος θα ερματιστεί μέχρι την πρώτη θηλιά το πολύ σε 1.5 μέτρο με χρήση τορπίλης 1.5 γραμμαρίου συν 0.50γρ κάτω από την θηλιά για να μην φεύγει η τορπίλη μας. Τα υπόλοιπα μολύβια κάτω από τον φελλό σε απόσταση 1 μέτρου από την τορπίλη. Παράμαλλο περίπου στους 70 πόντους για να αποφεύγουμε τα σκαλώματα και αγκίστρι 12 ή 14 νούμερο τύπου chinu ανάλογα το μέγεθος του δολώματός (π.χ. ακροβάτη ολόκληρο ακόμα και 10άρι αγκίστρι ενώ στο μπικαντίνο μέχρι 12 ή 14 νούμερο) και ανάλογα τον τύπο του αγκιστριού θα είναι ανάλογη η ποσότητα των σκουληκιών μας πάνω του.

Αντίθετα, σε ένα λιμάνι όπου τα πράγματα κάποιες φορές είναι πιο συμβατά και πιο εύκολα καλό θα ήταν καλό να χρησιμοποιούμε πιο light εξοπλισμό (εκτός αν είναι λιμάνι με βραχώδη υποδομή) δηλαδή φελλούς πιο πονηρούς τύπου sticκ και με μολύβωμα το πολύ + 2 εκτός και αν ο καιρός δεν μας επιτρέπει το ελαφρύ ερμάτισμα οπότε αλλάζουν τα δεδομένα μας. Εννοείται πως οι καιρικές συνθήκες πάντα μας καθορίζουν το τύπο αρματωσιάς, συνεπώς αλλάζουν τα δεδομένα μας ως πιο βαριά εργαλεία. Το αγκίστρι που θα δουλέψουμε στο ψάρεμά μας σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει με μοναδικό δεδομένο το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Το δόλωμα

Είναι αλήθεια ότι είναι ένα ψάρι που τρελαίνεται για το μπικαντίνο χωρίς να σημαίνει ότι δεν γεύεται άλλα δολώματα ευχαρίστως. Εδώ, όμως θα επισημάνουμε μια διαφορά μεταξύ του κοινού σαργού και του κακαρέλου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα δυο αυτά ψάρια έχουν διαφοροποίηση στις διατροφικές τους συνήθειες μιας και ο κακαρέλος στο εγγλέζικο πέφτει θύμα πιο εύκολα στον ακροβάτη ενώ ο σαργός προτιμεί το μπιγκαντίνο (μετά από μαλάγρωμα). Επιπλέον, ο τρόπος που τσιμπάει και κατεβάζει το φελλό μας ο χαρακωτός αποτελείται από πιο αργό κατέβασμα και σταθερό κρατώντας τον φελλό μας πολλές φορές κρατημένο ίσα ίσα βουλιαγμένο, θέλοντας ακαριαίο κάρφωμα εκείνη την στιγμή. Αντίθετα, ο κακαρέλος είναι πιο λαίμαργος και επιπόλαιος και συλλαμβάνεται πιο εύκολα μιας και παίρνει με τη μια τον φελλό μας.

Και τα δυο αυτά ψάρια τα συναντάμε συχνά στο εγγλέζικο και μας προσφέρουν ωραίες συγκινήσεις και μάχες. Η τεχνική είναι δική μας οπότε και η απόλαυση επακόλουθό της.