Αρματωσιές casting για τσιπούρες και άλλα ...

by Γκομοσίδης Αποστόλης

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Οι αρματωσιές που παρουσιάζουμε σήμερα είναι από τις πιο διαδεδομένες στο casting και χρησιμοποιούνται ακόμη και σε καχύποπτα ψάρια όπως η τσιπούρα. Αποτελούν εξέλιξη παλαιότερων αρματωσιών με μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Αναλυτικά:

Υλικά:

 • Για την μάνα της αρματωσιάς πετονιά (0,35mm) 1μ. - 1,5μ.
 • Για το βασικό παράμαλο πετονιά fluorocarbon (0,25mm) 1 οργιά περίπου και για το δεύτερο 0,5μ. περίπου
 • Αγκίτρια κυκλικά (Νο2 και πάνω, ανάλογα με το δόλωμα)
 • Στριφτάρια
 • Παραμανοστρίφταρο
 • Χάντρες ελαστικές διάφανες και μαύρες
 • Sissy μακρύ μαύρο
 • Stopers
 • Βαρύδι-μολύβι casting ή μολύβι ελιά περαστό

Αρματωσιά casting 1

Η πρώτη συρόμενη αρματωσιά, χρησιμοποιείται σε πονηρά ψάρια όπως η τσιπούρα, και ο λόγος που το παράμαλλο είναι συρόμενο με στριφτάρι, είναι για να μειωθούν κάπως οι αντιστάσεις, έτσι ώστε να μπορεί να παίξει το ψάρι με το δόλωμα και να μην καταλάβει αντίσταση (καθώς το παράμαλλο κινείται πάνω στην μάνα). Στο τέλος, μεταξύ δηλαδή του στριφταριού και του παραμανοστριφταριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί χάντρα μικρών διαστάσεων η οποία δεν χρειάζεται αν χρησιμοποιηθεί slider.

Τρόπος κατασκευής (φωτό 1)

Αρματωσιά casting 2

Στην δεύτερη αρματωσιά με το δέσιμο του παράμαλλου πάνω στην μάνα αλά patter-noster γίνεται για δυο λόγους:

 • Στην περίπτωση ύπαρξης ρευμάτων στην θάλασσα τότε το παράμαλλο λόγω ρεύματος ανεμίζει και ψαρεύει ψηλότερα από τον βυθό. Η αρματωσιά αυτή μας δίνει την ευχέρεια να ρυθμίσουμε το παράμαλλο σε ότι ύψος επιθυμούμε. Θα πρέπει σε όποια ρύθμιση ύψους γίνει, να υπάρχει κάποιο κενό είτε πάνω είτε κάτω (δεν το κολλάμε στο πάνω στριφτάρι ή στο παραμανοστρίφταρο του βαριδιού)
 • Όταν το ψάρι πιαστεί τότε η καταπόνηση πάνω στην αρματωσιά είναι μικρότερη καθώς δεν έχουμε την επίδραση δυνάμεων από το ψάρι κατευθείαν πάνω στους κόμπους της κλασσικής μονάγκιστρης αρματωσιάς. Οι δυνάμεις αυτές αποσβένουν λόγω της ελαστικότητας που δημιουργείται (κοιλιά μεταξύ του πάνω στριφταριού και βαριδιού) και λόγω του συρσίματος του παράμαλλου σε μεγάλες πιέσεις πάνω στην μάνα.

Τρόπος κατασκευής (φωτό 1)

Αρματωσιά casting 3

Η τρίτη αρματωσιά αποτελεί ένα συνδυασμό που σκοπό έχει την αύξηση της αποδοτικότητας. Σε αυτή την αρματωσιά μπορεί να γίνει χρήση float rig και να ψαρεύουμε με δύο τρόπους (μεσόνερα στο πάνω παράμαλλο με χρήση float-rig και στον βυθό με το άλλο παράμαλλο) πάνω στην ίδια αρματωσιά και να διαπιστώσουμε που τρώνε καλύτερα τα ψάρια. Είναι μια ενδιαφέρουσα αρματωσιά την οποία συνιστώ να δοκιμάσετε.

Τρόπος κατασκευής (φωτό 2)

Αρματωσιά casting 4

Τέλος, αφήσαμε μια συρόμενη κλασσική μονάγκιστρη αρματωσιά που έχει δύο παραλλαγές. Η μία είναι με μολύβι casting πάνω σε ένα sissy μακρύ μαύρο και η άλλη με μολύβι ελιά περαστό στην μάνα. Και αυτή η αρματωσιά απευθύνεται σε καχύποπτα ψάρια όπως η τσιπούρα, και ο λόγος που το βαρύδι είναι συρόμενο είναι για να μειωθούν κάπως οι αντιστάσεις και τα σκαλώματα.

Τρόπος κατασκευής (φωτό 2)

Τέλος, προσοχή στους κόμπους και καλό είναι να χρησιμοποιείτε μεγάλα κομμάτια δολώματος τα οποία σωστά δολωμένα αυξάνουν την ψαριά μας.