Το καρτέρι και οι παραλλαγές του

by Γκομοσίδης Αποστόλης

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Εισαγωγή - ορισμός

Στην σύγχρονη εποχή που ζούμε με την αύξηση των ψαράδων, των μηχανοκίνητων σκαφών και την εξέλιξη του εξοπλισμού τους δώθηκε η ώθηση στα ψάρια στο να αναπτύξουν ένα μηχανισμό ασφαλείας απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν φτάσαμε, να περάσουμε από τις εύκολες βολές σε ψάρια που καθόντουσαν και μας κοιτούσαν περίεργα, σε μία κατάσταση πλήρους σχεδόν αναφυλαξίας και νεύρωσης των ψαριών. Επιπλέον το κυνήγι ψαριών όπως συναγρίδες, μαγιάτικα, τόνοι, στήρες αλλά και πίγκες, τα οποία τα χαρακτηρίζει η περιέργεια, η επιφυλακτικότητα και τα κυριαρχικά τους ένστικτα ώθησε στην ανάγκη εξεύρεσης μιας τεχνικής προσέλκισης αυτών των ειδών. Σε αυτή την κατάσταση ήρθε και βρήκε θέση μια νέα σχετικά τεχνική που είναι το καρτέρι και οι παραλλαγές του (μικτές τεχνικές). Αν θέλουμε να ορίσουμε σύντομα το καρτέρι είναι η πλήρη ακινησία του ψαροκυνηγού είτε στην επιφάνεια, είτε στα μεσόνερα, είτε στο βυθό με σκοπό την προσέλκιση ψαριών της περιοχής που θα επιλέξουν να περάσουν από μπροστά του να τον περιεργαστούν, δίνοντάς του ευκαιρία για βολή.

Καρτέρι και μικτές τεχνικές

Τα βασικά στοιχεία του καρτεριού είναι η μεγάλη υπομονή και επιμονή που πρέπει να έχει ο ψαροκυνηγός. Το πως θα κατέβει αθόρυβα με σβήσιμο, το που και πως θα κρυφτεί στο βυθό καθώς και το πως θα συνεκτιμήσει όλες τις συνθήκες του τόπου είναι κάτι που δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με την πάροδο του χρόνου και την αυξανόμενη εμπειρία. Στο καρτέρι επιφανείας ο ψαροκυνηγός έμενε σε πλήρη ακινησία στην επιφάνεια, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κατάφερνε να συλλάβει κάποια ψάρια τα οποία από περιέργεια τον πλησίαζαν για να τον περιεργαστούν. Με τα χρόνια τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο αναγκάζοντας τον ψαροκυνηγό να κρύβετε πολύ καλά πίσω από βράχια και εσοχές ή να επιλέξει να καρτερέψει με πλήρη ακινησία, καταδυόμενος σε μικρό ή μεσαίο βάθος, αναλόγως των δυνατοτήτων του. Το βάθος που θα χρησιμοποιήσουμε καρτέρι, θα πρέπει να είναι κατά πολύ μικρότερο από τα όριά μας (ξεκινάμε από τα ρηχά πάντα) για να έχουμε και χρόνο παραμονής και να μην κρυώσουμε πολύ σύντομα και την ασφάλειά μας, και δεν πρέπει να επιμείνουμε σε περίπτωση που υπάρχουν ψάρια αλλά δεν έχουν διάθεση να έρθουν. Το καρτέρι είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε τι "κυκλοφορεί" σε ένα τόπο χωρίς να το τρομάξουμε. Ο ψαροκυνηγός σταδιακά θα πρέπει να μάθει πώς να τιθασεύει τα κυνηγετικά του ένστικτα, επιλέγοντας αυτός πότε πρέπει να πατήσει τη σκανδάλη και πότε πρέπει απλά να ρισκάρει, ελπίζοντας πως πίσω από τα πρώτα ψάρια θα πλησιάσει κάποιο τρόπαιο. Έτσι σε ένα καρτέρι σε μεσαίο βάθος μην βιαστείτε να πάρετε το πρώτο τυχόν ψάρι που μπορεί να περάσει μπροστά από το όπλο σας γιατί πίσω μπορεί να ακολουθεί κάτι πολύ καλό όπως μια καλή συναγρίδα. Βέβαια ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ είναι να μην τραβάμε τους χρόνους παραμονής ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Κάθε βουτιά μας θα έχει σαν πρώτο στόχο την ασφάλειά μας και μετά το ψάρι. Σιγά-σιγά και με τον καιρό προστέθηκαν στο αμιγώς καρτέρι και κάποιες μικτές τενικές όπως το συρτό καρτέρι (που εφαρμόζεται σε επίπεδους βυθούς) και το καρτεροπλανάρισμα (που εφαρμόζεται σε απότομους βυθούς) που χρησιμοποιούμε σε ψάρια όπως στήρες, σφυρίδες, πίγκες και ροφούς, τα οποία πολλές φορές κάθονται μακριά από τον ψαροκυνηγό προτιμώντας την ασφάλεια του θαλαμιού τους αναγκάζοντάς τον να πάει αυτός σε αυτά. Αυτή η εξελιγμένη τεχνική είναι και η πιο αποδοτική ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όμως είναι και ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗ, γι αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται από προχωρημένους στο είδος ψαροκυνηγούς, λόγω της μεγάλης παραμονής στο βυθό που μπορεί να χρειαστεί. Το πολύ ρηχό καρτέρι είναι μια τεχνική που είναι αποδοτική όλη την ημέρα αρκεί να επιλέξουμε τον τόπο που πληροί τις προϋποθέσεις:

  • να απαγκιάζει στον καιρό,
  • να έχει τροφή από χείμαρρους ή από ψιλό που είναι εγκλωβισμένο στα ρηχά,
  • να είναι κοντά σε πολύ βαθιά νερά ή σε μεγάλες εκτάσεις ποσειδωνίας.
Τότε είναι γεγονός ότι θα βρούμε ψάρια χωρίς να κινδυνεύουμε, χωρίς να καταναλώνουμε πολύ ενέργεια και με πολύ καλή ψυχολογία, αρκεί βέβαια να μας ταιριάζει αυτό το είδος ψαρέματος. Τέλος να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι αν στην περιοχή επικρατεί κάποιο ρεύμα αυτό θα ήταν καλό να έχουμε την ροή του στην πλάτη μας.

Εποχές - ώρες

Οι εποχές με την μεγαλύτερη αποδοτικότητα στο καρτέρι είναι από το τέλος της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο με τους καλύτερους μήνες τον ΙΟΥΝΙΟ, τα μέσα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ και τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ. Τον χειμώνα συνίσταται το πολύ ρηχό καρτέρι καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι καλύτερες ώρες φυσικά είναι πάντα οι πρωϊνές και απογευματινές.

Φυσική κατάσταση - ασφάλεια

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολύ καλή φυσική κατάσταση η άρτια τεχνική σε αρμονία με τον εξοπλισμό και η υδροβιότητα. Καλό είναι να γίνεται με την ύπαρξη ζευγαριού με ανάλογες δυνατότητες σε εναλλάξ βουτιές. Και όπως είπαμε πρηγουμένως δεν τραβάμε την άπνοιά μας ποτέ και δεν κάνουμε καρτέρι σε βάθη που πλησιάζουν τα όριά μας.

Εξοπλισμός

Στον τομέα του εξοπλισμού, τα πράγματα είναι απλά και εξαρτώνται άμεσα από το βάθος και τα θηράματα που θέτονται ως επιθυμητοί στόχοι. Εύκολα κανείς μπορεί να καταλάβει πως στα ρηχά νερά τα βαρίδια θα είναι πολλά περισσότερα, τα πέδιλα δεν χρειάζεται να είναι κατασκευασμένα από εξωτικά υλικά ενώ ακόμη και η μάσκα μπορεί να είναι μεγαλύτερου όγκου ώστε το οπτικό πεδίο να είναι μεγαλύτερο. Τα δε όπλα σπανίως θα ξεπερνούν το μέτρο, στημένα συνήθως με ελαφριές βέργες και το πολύ 2 λάστιχα. Στα βαθιά όλα αλλάζουν. Εδώ κάθε λεπτομέρεια μπορεί και παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη του κυνηγιού ενώ τίθεται πλέον και σοβαρό θέμα ασφάλειας του δύτη. Η μάσκα είναι μικρού όγκου, τα πέδιλα νευρικά και αποδοτικά, η στολή πρέπει να διαθέτει καλή πλευστότητα άρα και λίγα σχετικά μολύβια και τέλος τα όπλα πρέπει να είναι πανίσχυρα μιας και το μέγεθος των θηραμάτων είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως άλλωστε και το βάθος που επηρεάζει σημαντικά την απόδοση των ελαστικών.

Συμβουλές

  • Ξεκινάτε τα καρτιέρια από τα πιο ρηχά (για να "προθερμανθούμε" και γιατί τα ψάρια μπορεί να είναι ρηχά)
  • Ο χρόνος παραμονής να μην εξαντλείται ΠΟΤΕ
  • Καλύτερες ώρες νωρίς το πρωί και το απόγευμα
  • Κατά την διάρκεια της μέρας εναλλάσουμε με ρηχό καρτέρι ή ψαχτήρι για καλύτερα αποτελέσματα.

Επίλογος

Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και επιμονή, γιατί κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και πιστέψτε με σιγά σιγά θα έρθουν και οι επιτυχίες. Και να θυμάστε πως ο συνδυασμός σε ένα ψάρεμα των τεχνικών δίνει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα.

Καλές εξορμήσεις σε όλους μας.