Αλίευμα: Κακαρέλος

Κακαρέλος - 1

Λατινικός τίτλος:

Diplodus vulgaris

Χαρακτηριστικά:

Συστηματική κατάταξη: Βασίλειο: Ζώα (Animalia) Φύλο: Χορδωτά (Chordata) Κλάση: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii) Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes) Οικογένεια: Σπαρίδες (Sparidae) Γένος: Diplodus Είδος: Diplodus vulgaris Μέγιστα μεγέθη: Ο κακαρέλος μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 45 cm, ενώ το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι 1,3 kg. Η ηλικία του μπορεί να ξεπεράσει τα 14 χρόνια. Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Σχηματικά ομοιάζει με το σαργό. Χρωματικά, εχει 2 χαρακτηριστικές μαύρες φαρδιές κάθετες ρίγες, τη μία ακριβώς πίσω από το βραγχιακό επικάλυμμα και την άλλη αμέσως πριν το ουραίο πτερύγιο, πάνω σε ένα ασημί φόντο.

Βιολογία:

Ο κακαρέλος είναι πρώτανδρο ερμαφρόδιτο είδος. Η αναπαραγωγική του περίοδος είναι μια φορά το χρόνο και διαρκεί 2 μήνες, το Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο. Σε ηλικία μόλις 10 μηνών, τα νεαρά άτομα έχουν μήκος 11-12 cm, ενώ όταν φτάνει τα 17 cm ωριμάζει σεξουαλικά για πρώτη φορά ως αρσενικό.

Μέγιστο μήκος:

45 cm

Μέγιστο βάρος:

1.00 kg

Που το βρίσκουμε:

Ο κακαρέλος κινείται από μηδενικά βάθη μέχρι και σε περισσότερο από 100 m (~160 m), αλλά συνήθως κυκλοφορεί μέχρι τα 50 m. Θα τον βρούμε σε βυθούς με πλάκες, κατρακύλια, μονόπετρα καθώς και σε λιβάδια με Posidonia oceanica. Το ψάρι χαρακτηρίζεται ως βενθοπελαγικό και σχηματίζει συνήθως κοπάδια. Τρέφεται με κρουστοφόρα, σκουλήκια, μαλάκια καθώς και με φυτικά είδη. Η παρουσία του μπορεί να προδώσει άλλα θηράματα στην περιοχή.
all4fishing.gr