Γιώργος Αμυράς: Η βιντζότρατα επιστρέφει, τα ψάρια φεύγουν...

Εδώ κι ένα μήνα και για 5 βδομάδες ακόμη (από 18/12/2015 ως 25/02/2016), 185 βιντζότρατες δηλαδή ψαράδικα σκάφη θα σαρώνουν τις ελληνικές θάλασσες σε Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος προκαλώντας τεράστια καταστροφή στους βυθούς και τα θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας.
Αυτό συμβαίνει με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επιδοτεί με 150 χιλιάδες ευρώ ερευνητικό πρόγραμμα για να επιτραπεί εκ νέου η αλιεία με βιντζότρατα στις ελληνικές θάλασσες.
Ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει ότι από το 2006 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει με τον κανονισμό 1967/2006 τη λειτουργία της βιντζότρατας γιατί ‘γδέρνει’ τους θαλάσσιους βιότοπους και συμπαρασύρει ακόμη και μικρά σε ηλικία ψάρια με καταστροφικά αποτελέσματα για τους ιχθυοπληθυσμούς και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει για ποιο λόγο το υπουργείο καλοβλέπει την επιστροφή της καταστροφικής βιντζότρατας στις ελληνικές θάλασσες, ποιος ερευνητικός φορέας έχει αναλάβει την υλοποίηση της απόφασης καθώς και πότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά της.
Τέλος, διερωτάται αν ο υπουργός έχει αναλογιστεί το μέγεθος της καταστροφής που θα επιφέρει η απόφασή του στις ελληνικές θάλασσες.

Πηγή: paseges.gr