Η Ισχύς εν τη Ενώσει: Ψάρεμα με Ζευγάρι

Η Ισχύς εν τη Ενώσει: Ψάρεμα με Ζευγάρι

Τέσσερα μάτια είναι καλύτερα από δύο, τέσσερα χέρια είναι καλύτερα από δύο, δύο υποβρύχιοι κυνηγοί είναι καλύτεροι από έναν.
Ένας υποβρύχιος κυνηγός μάς στηρίζει, μάς βοηθά, μάς δίνει λύσεις. Αυτή είναι η ουσία στο υποβρύχιο κυνήγι με συνεργασία: θα πρέπει να συνεργαζόμαστε άψογα, να μοιραζόμαστε σε απόλυτο βαθμό τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες. Καλά το καταλάβατε, αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο του επιτυχημένου και αποδοτικού συνεργατικού υποβρύχιου ψαρέματος.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ

Πριν αρχίσουμε να ψαρεύουμε με το ζευγάρι μας, κάνουμε ρηχές, αναγνωριστικές βουτιές ώστε να ελέγξουμε και οι δύο τη φυσική μας κατάσταση για τη συγκεκριμένη μέρα. Στη συνέχεια, προβαίνουμε σε ένα γρήγορο έλεγχο για να σιγουρευτούμε ότι όλα πάνω μας και στον εξοπλισμό μας είναι εντάξει. Κολυμπάμε ήρεμα ο ένας δίπλα στον άλλο και αρχίζουμε να κατευθυνόμαστε κατά μήκος της ακτής, προς την μεριά που έχουμε ήδη επιλέξει πριν αρχίσει το ψάρεμά μας. Η απόσταση ανάμεσά μας πρέπει να είναι αρκετά μικρή ώστε κάθε στιγμή να μπορεί ο ένας να παρακολουθεί τις βουτιές του άλλου. Επιπλέον, οι βουτιές μας γίνονται εναλλάξ, δηλαδή μία βουτά ο ένας και μία ο άλλος, έτσι υπάρχει χρόνος χαλάρωσης στην επιφάνεια από τη μία βουτιά στην άλλη.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΑΘΟΣ

Το βάθος που θα ψαρέψουμε θα πρέπει να είναι ανάλογο και για τους δύο στις δυνατότητες. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να κινηθούμε σε βάθος 20 μέτρων, ενώ το ζευγάρι μας βουτάει μόλις στα 10 μετρά. Και με τον όρο «βουτάμε», δεν εννοούμε το να κατεβούμε μέχρι κάποιο σημείο και να ξανανέβουμε, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε για κάποιο χρόνο εκεί και να ρίξουμε μία καλή βολή, να πιάσουμε τη βέργα, να βγάλουμε το ψάρι και να ανεβούμε στην επιφάνεια. Θα ξέρουμε λοιπόν, από την αρχή του ψαρέματος μας, ότι θα δραστηριοποιηθούμε σε βάθη που πρακτικά βρίσκονται μέσα στις δυνατότητες και των δύο. Έτσι ώστε, ανά πάσα στιγμή συμβεί κάτι, είτε αυτό είναι κάποιο βράχωμα ψαριού, είτε κάποιο πρόβλημα κατά την ανάδυση μας, το ζευγάρι μας να είναι κοντά, να μας βλέπει και να μπορέσει να μας βοηθήσει.

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΔΙΑ

Αν κατά τη διάρκεια μιας βουτιάς ανακαλύψουμε κάποια αξιόλογη τρύπα, ένα θαλάμι, μια πλάκα με ψάρια, που χρειάζεται σχολαστικότερο ψάξιμο και αντιληφθούμε ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το θήραμά μας λόγω θολούρας, ή λόγω αδυναμίας μας να διακρίνουμε το σημείο καλά από την επιφάνεια, αφήνουμε στο σημείο κάποιο εξάρτημα του εξοπλισμού που να είναι ορατό και αναγνωρίσιμο σε εμάς και το ζευγάρι μας. Το σημάδι αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα και το αποσπώμενο βαρίδι της ζώνη μας που είναι περασμένο με το σχοινί της σημαδούρας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επανέλθουμε στην επιφάνεια, να μιλήσουμε με το ζευγάρι μας και στη συνέχεια να ξεκινήσει ένας από τους δύο μία πιο στοχευμένη και αποδοτικότερη βουτιά χάρη στο σημάδι που αφήσαμε σε εκείνο το σημείο.

ΕΞΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΩΣΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

1) Σε άσχημο καιρό ή σε έντονο κόντρα ρεύμα, δεν θα αφήσουμε ποτέ πίσω το ζευγάρι μας επειδή έχει κουραστεί ή κολυμπάμε πιο γρήγορα από εκείνον, ώστε να βγούμε πρώτοι έξω. Θα παραμείνουμε κοντά του με τον ρυθμό που μπορεί να κινείται και αν κρίνουμε ότι έχει κουραστεί, θα το βοηθήσουμε παίρνοντας του τη σημαδούρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

2) Κάθε βουτιά γίνεται εναλλάξ στο ψάρεμά μας, είτε σε ένα βραχωμένο ψάρι, είτε σε καρτέρια. Μετά από κάθε βουτιά δίνουμε σωστές υποδείξεις ώστε το ζευγάρι μας στο ψάρεμα να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας. Επιπλέον, αν ζητηθεί από το ζευγάρι μας μία επιπλέον βουτιά, θα του την παραχωρήσουμε γιατί μπορεί να έχει παρατηρήσει κάποιο ψάρι να μπαίνει σε ένα θαλάμι που να μην έχει γίνει αντιληπτό σε εμάς από την επιφάνεια.

3) Στην περίπτωση που το ζευγάρι μας αισθάνεται άσχημα, ή έχει τάση για εμετό λόγω του έντονου κυματισμού της θάλασσας, είτε γενικότερα έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, αμέσως σταματάμε το ψάρεμα και βγαίνουμε στην στεριά ή στο σκάφος το συντομότερο δυνατόν για να του παρέχουμε τις ανάλογες βοήθειες, αποκλείοντας αμέσως τη δεύτερη σκέψη να τον αφήσουμε και να συνεχίσουμε μόνοι μας.

4) Όταν το ζευγάρι μας ανεβαίνει προς την επιφάνεια μετά από μία βαθειά και σχετικά μεγάλη χρονικά βουτιά, βουτάμε προς το μέρος του προσέχοντάς το κατά τα τελευταία μέτρα, μένοντας λίγο πιο βαθιά από εκείνον. Ακόμη και όταν βγει στην επιφάνει και χαλαρώσει μερικά δευτερόλεπτα, τον ελέγχουμε για το αν έχει πλήρως τις αισθήσεις του.

5) Αν κατά την ανάδυση δούμε το ζευγάρι μας να ανεβαίνει με ανοιχτό το μουλινέ, θα πάμε να του πάρουμε εμείς το όπλο ώστε να ανοίξουμε τα υπόλοιπα τελευταία μέτρα του κορδονιού, ελέγχοντας την κατάσταση και μένοντας πάντα κοντά του μέχρι να φτάσουμε στην επιφάνεια και να μας πει ότι όλα είναι εντάξει. Το ίδιο θα κάνουμε και όταν αναδύεται με χτυπημένο ψάρι.

6) Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι διαβάζοντας ή μαθαίνοντας από κάποιον πιο έμπειρο ψαροκυνηγό πώς να αντιδράσουμε σε περίπτωση υποξίας. Πρέπει να ξέρουμε τί ακριβώς θα κάνουμε σε μία τέτοια άσχημη εξέλιξη όπου το ζητούμενο είναι και το σπουδαιότερο όλων, η ανθρώπινη υγεία.

Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η σωστή συνεννόηση μεταξύ μας παίζει μεγάλο ρόλο τόσο στο να έχουμε ένα ευχάριστο, όσο και αποδοτικό ψάρεμα. Νοοτροπίες του τύπου «το ψάρι μου» ή «το όπλο μου» δεν πρέπει να υπάρχουν. Στη θέση αυτών θα πρέπει να βρίσκονται «τα ψαριά μας» και «τα όπλα μας». Εννοείται πως δεν θα πούμε ποτέ «εγώ είδα το ψάρι άρα είναι δικό μου», γιατί τα ψάρια μαζί τα βλέπουμε, μαζί τα πιάνουμε και ισότιμα τα μοιραζόμαστε. Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα της καλής συνεργασίας και της σωστής ψαρευτικής βουτιάς. Το ψαροτούφεκο θα πρέπει να είναι μέσο ψυχαγωγίας και χαράς που μπορέσαμε να πάμε στην θάλασσα και να τη ζήσουμε για ακόμα μία φορά. Αργότερα θα μοιραζόμαστε τις στιγμές αυτές ξανά και ξανά συζητώντας για την βουτιά μας και αναζητώντας τα λάθη μας. Αν θέλουμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά θα πρέπει να προσπαθούμε πάντα να δίνουμε βοήθεια, συμβουλές και υποστήριξη, πράγματα που απέχουν πολύ από το ποιος είναι ο καλύτερος και ποιος θα βγάλει τα μεγαλύτερα και περισσότερα ψάρια.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Άφησα για το τέλος τα κριτήρια επιλογής ζευγαριού. Ο λόγος είναι ότι αυτά είναι ιδιαίτερα και διαφορετικά για κάθε υποβρύχιο κυνηγό. Υπάρχει η άποψη ότι ένα ζευγάρι πρέπει να αποτελείται από υποβρύχιους κυνηγούς με ίδια εμπειρία και δυνατότητες, αλλά και η άποψη ότι ο ένας από τους δύο στο ζευγάρι είναι καλό να είναι λίγο πιο έμπειρος από τον άλλον σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα. Για μένα το κριτήριο είναι ένα:
Η σωστή συνεργασία θα φέρει τα καλά αποτελέσματα. Και σωστή συνεργασία σημαίνει υπομονή και κατανόηση για όλα και σε όλα. Όπως μία άτυχη στιγμή του ζευγαριού μας, είτε αυτό είναι κάποιο ξεψάρισμα ψαριού, είτε κάποια αστοχία. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια τη φύση πρέπει να μοιραζόμαστε τα πάντα, τόσο τα κακά, όσο και τα καλά. Το υποβρύχιο κυνήγι μας προσφέρει την ευκαιρία να ζήσουμε κάτι ξεχωριστό και απίστευτα όμορφο. Αποτελεί από μόνο του μία ευκαιρία που δε θα πρέπει να σπαταλήσουμε με τσακωμούς και διαφορές αλλά να χαρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και ασφαλέστερα.