Πέθανε ο Έντζο Μαγιόρκα, ήρωας της ταινίας «Το Απέραντο Γαλάζιο»

Ο θρυλικός Ιταλός δύτης Έντζο Μαγιόρκα, η αντιπαλότητα του οποίου με τον Γάλλο Ζακ Μαγιόλ αποτέλεσε την έμπνευση για την ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν, πέθανε σε ηλικία 85 ετών στη Σικελία.
Σταρ των επαγγελματικών καταδύσεων εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Έντζο Μαγιόρκα ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε ελεύθερη κατάδυση κάτω από τα 50 μέτρα.
Γεννημένος τον Ιούνιο του 1931 στις Συρακούσες, στη νότια Σικελία, δεν έπαψε να σπάει τα ρεκόρ μέχρι που έφθασε το 1988, σε ηλικία 57 ετών, στο βάθος των 101 μέτρων, που ήταν και το τελευταίο ρεκόρ του.
Ο Μαγιόρκα έγινε διάσημος σε όλον τον πλανήτη χάρη στην επιτυχία της ταινίας «Το Απέραντο Γαλάζιο», που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1988 στη Γαλλία.
Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στην αντιπαλότητά του με τον Γάλλο Ζακ Μαγιόλ, που πέθανε το 2001, και περιγράφει το πείσμα των δύο ανδρών να σπρώχνουν όλο και πιο μακριά τα όρια του αθλήματός τους.
Ενσαρκώθηκε στην οθόνη από τον Γάλλο ηθοποιό Ζαν Ρενό, ωστόσο ο Έντζο Μαγιόρκα θεωρούσε πως η εικόνα του που παρουσιαζόταν στην ταινία ήταν μια καρικατούρα και είχε επιτύχει την απαγόρευση της προβολής της στην Ιταλία.
Ένα νέο, βραχύτερο μοντάζ τού είχε προταθεί και η ταινία κατάφερε να βγει στις ιταλικές οθόνες το 2002.
Όταν τελείωσε τη σταδιοδρομία του ως δύτης, ο Μαγιόρκα αφιερώθηκε στην υπεράσπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Από το 1994 έως το 1996 είχε, επίσης, διατελέσει γερουσιαστής με τη (μεταφασιστική) Εθνική Συμμαχία.

Πηγή: naftemporiki.gr