Το ψάρεμα των καλαμαριών και των θράψαλων

by Γκομοσίδης Αποστόλης

Χαρακτηριστικά

Το καλαμάρι

Ανήκει στα κεφαλόποδα μαλάκια της οικογένειας των Μυοψιδών και η επιστημονική ονομασία είναι Loligo.
Έχει χρώμα ρόδινο με κόκκινες βούλες σε όλο του το σώμα το οποίο είναι μακρόστενο με 8 ίσια πλοκάμια και 2 μεγαλύτερα που προεξέχουν και χρησιμοποιούνται για την σύληψη της τροφής του.
Επίσης στο πίσω μέρος έχει 2 μεγάλα τριγωνικά φτερά και φέρει ένα ειδικό αδένα για την έκκριση του μελανιού στην περίπτωση που νιώσει απειλή.
Μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά μήκος και τα 10 κιλά βάρος ενώ έχουν αναφερθεί και μεγαλύτερες τιμές.
Τρέφεται κυρίως με μικρόψαρα και γαρίδες και είναι πεντανόστιμο.

Τα θράψαλα

Ανήκει στην ίδια οικογένεια αλλά οι διαφορές του με το καλαμάρι είναι αρκετές όπως στο χρώμα που είναι καφετί, στα φτερά τους που είναι πιο μικρά και τριγωνικά, στο μέγεθός τους που είναι μεγαλύτερο και τέλος στην νοστιμιά που δεν είναι τόσο νόστιμα όσο τα καλαμάρια.

Η εποχή και οι τόποι

Το καλαμάρι το βρίσκουμε από τον Οκτώβρη μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, η εποχή που αρχίζουν τα νερά να παγώνουν, και σε μικρότερα βάθη ενώ τις άλλες εποχές θα πρέπει να το αναζητήσουμε σε βαθιές αποχές (χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις) όπου συγκεντρώνονται μικρόψαρα μόλις βραδιάσει μέχρι αργά το βράδυ.

Τρόποι ψαρέματος - Τεχνική

Θα το συναντήσουμε από λίγα μέτρα πριν το βυθό έως και την επιφάνεια και θα το αλιεύσουμε με καλαμαριέρες.
Βασικός στόχος από την αρχή του ψαρέματός μας είναι να πετύχουμε το κοπάδι και να μην μας φύγουν τα πρώτα γιατί θα τρομάξουν και θα πάρουν μαζί τους και το κοπάδι.
Το ψάρεμα γίνεται με βάρκα μόλις βραδιάσει και κατά προτίμηση με φεγγάρι και την θάλασσα ήρεμη, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Όταν τα καλαμάρια "ορμάνε" στην καλαμαριέρα οι επιτυχίες πολλαπλασιάζονται.
Επίσης μπορεί να ψαρευτεί και από την στεριά με κατάλληλα πεταχτάρια ή καλάμι με μηχανισμό εφοδιασμένα με καλαμαριέρα.

Αρματωσιές

Η αρματωσιά μας η μάνα θα πρέπει να είναι 80άρα-100άρα με παράμαλλα (μέχρι 2 ή 3 το πολύ και σε απόσταση ώστε να μην μπλέκονται) συνδεδεμένα με τριπλά στριφτάρια αντοχής 40άρια-60άρια μήκους μέχρι 30 εκατοστών στα οποία στο τέλος δένουμε την καλαμαριέρα. Στο τέλος της μάνας χρησιμοποιούμε βαρίδι μόνο αν οι καλαμαριέρες δεν διαθέτουν.

Όταν πιαστεί καλαμάρι θα το καταλάβουμε από την διαφορά του βάρους και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το ανεβάσουμε αμέσως με γρήγορες κινήσεις χωρίς να αφήνουμε μπόσικα γιατί θα το χάσουμε.

TIPS

  • Θα πρέπει να βρούμε το κοπάδι γι αυτό αν δεν ξέρουμε τα μέρη και τις τοπικές συνήθειές τους αλλάζουμε πιο συχνά θέσεις μετακινούμενοι μέχρι να εντοπίσουμε το κοπάδι.
  • Δεν πρέπει να μας ξεψαρίσει κανένα γιατί θα πάρει και το κοπάδι μαζί του.
  • Ψαρεύουμε κατά προτίμηση βράδυ με φεγγάρι και καλή θάλασσα.