Στήρα

Λατινική ονομασία

Epinephelus costae

Χαρακτηριστικά

Συστηματική κατάταξη: Βασίλειο: Ζώα (Animalia) Φύλο: Χορδωτά (Chordata) Κλάση: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii) Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes) Οικογένεια: Σερρανίδες (Serranidae) Υποοικογένεια: Επινεφελίνες (Epinephelinae) Γένος: Epinephelus Είδος: Epinephelus costae Μέγιστα μεγέθη: Το μέγιστο μήκος που έχει αναφερθεί για το είδος έφτανε τα 140 cm. Το βάρος της στήρας μπορεί να ξεπεράσει τα 7 kg. Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Όσο είναι ακόμα μικρή, φέρει 5 ή 6 χαρακτηριστικές παράλληλες γραμμές, κατά μήκος του σώματός της, χρώματος σκούρου καφέ, ενώ το υπόλοιπο σώμα της έχει αποχρώσεις της ώχρας ή του καφέ ανοιχτού. Όταν το ψάρι μεγαλώσει και «ενηλικιωθεί» τότε αυτές οι γραμμές ξεθωριάζουν σημαντικά, χωρίς όμως να γίνονται δυσδιάκριτες, και εμφανίζεται μια μεγάλη χρυσοκίτρινη κηλίδα ακριβώς πίσω από το βραγχιακό επικάλυμμα, προς τη ράχη του ψαριού και από τις δύο πλευρές. Όταν το ψάρι παραλλάσσεται μέσα στο νερό, θα το δούμε πολλές φορές να παίζει με τα χρώματα του σώματός του προσπαθώντας να κρυφτεί, είτε επειδή θέλει να κυνηγήσει, είτε επειδή θέλει να ξεφύγει από κάποιον θηρευτή του.

Βιολογία

Το ψάρι είναι πρωτόγυνο ερμαφρόδιτο, ακριβώς όπως ο ροφός και η σφυρίδα, και καθίσταται ώριμο σεξουαλικά σχεδόν στα τρία με τέσσερά του χρόνια, όταν έχει μήκος 30-35 cm περίπου. Όταν τελικά φτάσει στο μήκος των 60 cm τότε το ψάρι αλλάζει φύλο και γίνεται αρσενικό. Αυτές οι αλλαγές φύλου δεν είναι απόλυτες ότι συμβαίνουν ακριβώς στους αριθμούς που δίνονται. Παίζει ρόλο πολλές φορές το βάρος των ατόμων, η πυκνότητα του πληθυσμού σε αρσενικά και θηλυκά, η διαθεσιμότητα τροφής, η θερμοκρασία και άλλοι παράγοντες. Η περίοδος αναπαραγωγής της είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε και εναποθέτει τα αυγά της στο βυθό. Τα μικρά ψάρια θα προτιμήσουν την ασφάλεια των ρηχών νερών από τα βαθιά νερά και τους μεγαλύτερους θηρευτές, και θα μεγαλώσουν όσα τα καταφέρουν μέχρι τη ζώνη των 10m συνήθως. Από εκεί και μετά θα μετακομίσουν στη σιγουριά πιο βαθιών κομματιών.

Μέγιστο μήκος

140εκ.

Μέγιστο βάρος

7Kg

Που βρίσκεται

Τη στήρα τη συναντάμε κατά κύριο λόγο σε πετρώδεις βυθούς που συνήθως συνδυάζουν άμμο και ποσειδωνία σε βάθη μέχρι και κάτω από 200 μέτρα. Κατά μόνας ή και σε μεγάλα κοπάδια, θα βρεθεί σχεδόν σε όλους τους ελληνικούς βυθούς, να κυνηγά την τροφή της. που είναι κυρίως ψάρια, μετά μαλάκια και τέλος καρκινοειδή.

WordPress Ads