Γερμανός

Λατινική ονομασία

Siganus luridus

Χαρακτηριστικά

Ο γερμανός ή αγριόσαλπα, ήταν ένα σπάνιο ψάρι, που αφθονούσε στο ΝΑ Αιγαίο – Ρόδο. Θεωρείται Λεσεψιανός μετανάστης και ονομάστηκε Γερμανός επειδή η παρουσία του στα παράλια εντοπίστηκε κατά την περίοδο της κατοχής. Τα παλαιότερα άρθρα περιοδικών του χώρου (πριν 10-15 χρόνια) προέτρεπαν τους ψαροτουφεκάδες που θα επισκέπτονταν τα εν λόγω μέρη, να χτυπούν μερικούς από αυτούς, αφού τότε το ψάρι ήταν σχετικά άγνωστο στα παράλια της υπόλοιπης Ελλάδας, και θεωρείτο νόστιμο. Τα τελευταία χρόνια ομολογουμένως έχει κατακλύσει τις ακτές της κεντρικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου με αποτέλεσμα να γίνεται τέτοια συζήτηση και με τόσο διαφορετικές απόψεις. Tο κρέας του είναι άσπρο, σφιχτό και πολύ νόστιμο

Βιολογία

Οι μήνες αναπαραγωγής του γερμανού είναι από τον Μάϊο μέχρι τον Ιούλιο. Βεβαίως ανάλογα την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες που μπορεί να διαφοροποιούνται χρόνο με το χρόνο δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρχουν αποκλίσεις. Ο γενικός κανόνας όμως είναι ο παραπάνω.

Μέγιστο μήκος

20εκ.

Μέγιστο βάρος

300g

Που βρίσκεται

WordPress Ads