Λατινική ονομασία
Seriola dumerili
Χαρακτηριστικά
Συστηματική κατάταξη: Βασίλειο: Ζώα (Animalia) Φύλο: Χορδωτά (Chordata) Κλάση: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii) Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes) Οικογένεια: Καραγκίδαι (Carangidae) Γένος: Seriola Είδος: Seriola dumerili Μέγιστα μεγέθη: Επίσημα το μεγαλύτερο μέγεθος ψαριού που έχει καταγραφεί έφτανε τα 190 cm και ξεπερνούσε τα 80 kg. Η μέγιστη αναφερόμενη ηλικία είναι τα 15 χρόνια. Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Το σώμα του έχει χρώμα ασημί προς μπλε-γκρι προς τη ράχη, ενώ από τη μέση του σώματος και προς την κοιλιά το χρώμα του «ανοίγει» βάφοντάς την από ασημί προς άσπρη (φαινόμενο αντισκίασης). Στη μέση ακριβώς υπάρχει μια αχνή κίτρινη γραμμή κατά μήκος του σώματος. Επίσης έχει μια διαγώνια σκουρόχρωμη χρωματισμένη γραμμή στο δέρμα του κρανίου η οποία περνά από το μάτι του ψαριού.
Βιολογία
Κατά το Μάιο τα μαγιάτικα πλησιάζουν τις ακτές για να τραφούν από τις μεγάλες μάζες μικρόψαρων αλλά και για να ξεκινήσουν την αναπαραγωγική διαδικασία. Η περίοδος αναπαραγωγής ξεκινά το Μάιο, διαρκεί όλο το καλοκαίρι, και μπορεί να κρατήσει μέχρι και το Σεπτέμβρη. Η πιο έντονη στιγμή της αναπαραγωγής είναι τον Ιούλιο. Αυτό γιατί η αναπαραγωγή στα μαγιάτικα σχετίζεται με τη φωτοπερίοδο και πιο συγκεκριμένα μεγιστοποιείται στις ημέρες του χρόνου που έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια. Σημαντικοί παράγοντες για την αναπαραγωγή είναι επίσης η θερμοκρασία και η διαθεσιμότητα και το είδος τροφής. Πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί από πειράματα (σε υπό κράτηση ψάρια) ότι η θερμοκρασία των υδάτων κατά την αναπαραγωγή κυμαίνεται από 18 οC μέχρι 24 οC. Επίσης η γονιμότητα και ποιότητα των γονιμοποιημένων αυγών εξαρτάται από τις θρεπτικές ουσίες που αυτά καταναλώνουν. Το μαγιάτικο έχει αρκετά ταχύ ρυθμό αύξησης. Σχεδόν μετά από 40 μέρες από την εκκόλαψή του, έχει ήδη σχηματιστεί και θεωρείται ανήλικο άτομο έχοντας μήκος κάποια εκατοστά. Μόλις σε 2,5 χρόνια μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 6 kg. Από αυτήν την ηλικία και μετά ξεκινά να αφήνει απογόνους. Μικρότερα άτομα του είδους (μανάλια) δεν έχουν προλάβει ακόμα να δώσουν απογόνους.
Μέγιστο μήκος
190εκ.
Μέγιστο βάρος
80Kg
Που βρίσκεται
Θεωρητικά τα μαγιάτικα μπορούμε να τα βρούμε παντού μιας και κατανέμονται σε όλα τα σημεία της υδρογείου που έχουν τροπικό, υποτροπικό, εύκρατο και μεσογειακό κλίμα. Πιο παλιά η παρουσία του ήταν ιδιαίτερα έντονη, αλλά με την ανάπτυξη της αλιείας πολλά μεγάλα κοπάδια ψαριών ξεκληρίστηκαν με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί που βλέπουμε τώρα να είναι αρκετά μειωμένοι. Τα μαγιάτικα μεταναστεύουν συνεχώς. Έτσι όταν εδώ έχουμε χειμώνα (και κατ? επέκταση χαμηλές θερμοκρασίες νερού) τα μαγιάτικα κατά κανόνα φεύγουν για πιο ζεστά νερά με αφθονότερη τροφή. Από το Μάιο και μετά, πλησιάζουν σημαντικά τις ακτές, τους κάβους και τις μεσοπέλαγες ξέρες όπου και μένουν μέχρι να αρχίσει πάλι η θερμοκρασία του νερού να μειώνεται, δηλαδή μέχρι και μετά τον Οκτώβρη για τις πιο νότιες περιοχές τα Ελλάδας. Η τροφή τους αποτελείται κατά το πλείστον από ψάρια όπως σκουμπριά, κολιούς, κοπάδια γόπας, γαύρου και σαρδέλας, ακόμα και καλόγριες. Πιο σπάνια θα προτιμήσει και βενθικά ασπόνδυλα όπως τα καλαμάρια. Το εύρος βάθους όπου εντοπίζεται το ψάρι είναι από πολύ ρηχά νερά (1 m) μέχρι και κάτω από τα 350 m.