Μελανούρι

Λατινική ονομασία

Oblada melanura

Χαρακτηριστικά

Συστηματική κατάταξη: Βασίλειο: Ζώα (Animalia) Φύλο: Χορδωτά (Chordata) Κλάση: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii) Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes) Οικογένεια: Σπαρίδες (Sparidae) Γένος: Oblada Είδος: Oblada melanura Μέγιστα μεγέθη: Το μέγεθος των μελανουριών δεν είναι μεγάλο. Σπάνια, θα βρούμε άτομα να ξεπερνούν σε μήκος τα 34 cm ενώ κάποιες φορές το βάρος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 700 g. Παρόλο το μικρό μέγεθος συγκριτικά με άλλα ψάρια, τα μελανούρια μπορούν να ζήσουν 11 χρόνια και ίσως καμιά φορά λίγο παραπάνω. Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Το μελανούρι έχει ατρακτοειδές σώμα, έντονα ασημένιο, με κύριο χαρακτηριστικό, τη μαύρη κηλίδα που έχει στη βάση της ουράς, η οποία είναι «στεφανωμένη» από μια λευκή ανταύγεια.

Βιολογία

Τα μελανούρια είναι γονοχωριστικό είδος, δηλαδή τα άτομα έχουν ένα φύλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις όμως, όπου παρατηρήθηκε ότι μπορεί να κάνουν αλλαγή φύλου από θηλυκά και να γίνουν αρσενικά (όχι όμως το αντίστροφο), χωρίς να έχει βρεθεί προφανής αιτία. Γεννούν μια φορά το χρόνο, και αυτή είναι κατά την περίοδο από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο.

Μέγιστο μήκος

34εκ.

Μέγιστο βάρος

1Kg

Που βρίσκεται

Το συναντάμε σχεδόν σε όλες μας τις εξορμήσεις, από τα πολύ ρηχά νερά, μέχρι και κάτω από τα 40 μέτρα, χειμώνα-καλοκαίρι. Σχηματίζει κοπάδια λίγων ατόμων τις περισσότερες φορές, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες, που ο αριθμός των ατόμων του κοπαδιού μπορεί πραγματικά να είναι εκπληκτικά μεγάλος. Θα το βρούμε να μπαινοβγαίνει σε σχισμές και τρύπες νευρικά, να κινείται πάνω από ποσειδωνία, να ανεβοκατεβαίνει πλάι σε τοίχους ή να βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια σε πιο ανοιχτά νερά ψάχνοντας για τροφή. Τα μελανούρια είναι παμφάγα. Πιο συγκεκριμένα σε μικρή ηλικία τρέφονται με κρουστοφόρα και μικρά ασπόνδυλα, καθώς και με κάποια είδη του ζωοπλαγκτού, ενώ μεγαλώνοντας θα εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό τους και με φυτικές τροφές.

WordPress Ads