Ολοθούριο

Το ολοθούριο είναι ένα σκουλίκι της θάλασσας και συνγκαταλέγεται στα εχινόδερμα.Το βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις ελληνικές ακτές και σε διαφορετικά είδη βυθών, συνήθως τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες σε πλήρη αφθονία.Συνγκαταλέγεται στους καλούς μεζέδες για τσιπούρες,σαργούς και πολλά άλλα είδη ψαριών.Η συλογή του γίνεται πολύ εύκολα,όπου πολλές φορές μπορούμε να το βρούμε και σε πολύ ρηχά νερά,συνήθως όμως για τα μεγαλύτερα μεγέθη θα πρέπει να τα αναζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος.
Για κάθε ολοθούριο της τάξης των είκοσι εκατοστών, υπολογίστε μία με δύο δολωσιές. Μετά την συλλογή του θα πρέπει να το αποθηκεύσουμε σε μία σακούλα, κουβά με θαλασσινό νερό κρατώντας το έτσι ζωντανό για κάποιες ώρες μέχρι να ξεκινήσουμε την παρασκευή του δολώματος. Προσοχή: μην τα αφήσετε κατά την συλλογή τους έξω απ το νερό και σε καμία περίπτωση στον ήλιο. Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι: μία ξύλινη τάβλα λίγο μεγαλύτερη από το μήκος που έχουμε μαζέψει, όπου στην μία άκρη της θα καρφώσουμε μία μεγάλη πρόκα με αιχμηρή ακίδα, ένα κουτάλι και ένα κοφτερό μαχαίρι με ίσια λάμα(δηλαδή όχι πριονωτή). Θα ήταν καλύτερα η παρασκευή του δολώματος να γίνει σε εξωτερικό χώρο διότι θα λερώσετε τα πάντα γύρω σας.
Ξεκινώντας κόβουμε την μία άκρη μέσα σε έναν κουβά για να αδειάσουμε τα νερά του, κατόπιν κόβουμε και την άλλη άκρη και σχίζουμε με το μαχαίρι σε όλο το μήκος του από την μία μεριά αδειάζοντας τα έντερα του (μιλάμε για έντερα μικρά σε μήκος γεμάτα με άμμο). Αφού το καθαρίσουμε το καρφώνουμε στην πρόκα και ξεδιπλώνοντας το παίρνουμε το κουτάλι και με μεγάλη προσοχή ξεκινάμε από την άκρη που το έχουμε καρφώσει και αφαιρούμε τον λευκό μανδύα που βρίσκεται στο εσωτερικό του ,αυτό είναι και το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Αφού τελειώσουμε την εργασία αυτή και βγάλουμε όλα τα δολώματα μας, τα ρίχνουμε όλα σε έναν κουβά με θαλασσινό νερό και αρχίζουμε να τα σβουρίζουμε με το χέρι μας με κυκλικές η ακανόνιστες κινήσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο το δόλωμα μας θα σκληρύνει και δεν θα διαλύεται εύκολα μετά από μικροτσιμπιές και τραβήγματα ψαριών. Μην ξεχνάτε μετά από κάποια λεπτά σβουρίσματα, το νερό θα αρχίσει να γίνεται γλοιώδες, οπότε θα πρέπει να ανανεώσουμε πλήρως το νερό στον κουβά αρκετές φορές. Αν βρίσκεστε σε κάποια παραλία, το σβούρισμα μπορεί να γίνει μέσα στο θαλασσινό νερό.
Αφού τελειώσουμε την όλη διαδικασία, κρατάμε τα δολώματα μας για το ψάρεμα της ημέρας και τα υπόλοιπα τα στεγνώνουμε καλά και τα αφήνουμε στον ήλιο για μία ώρα, έπειτα τα τοποθετούμε σε ένα αποθηκευτικό δοχείο και τα βάζουμε στην κατάψυξη, έτσι θα έχουμε πάντα φρέσκο το δόλωμα μας για την επόμενη φορά που θα το χρειαστούμε. Η δεύτερη εκδοχή, και πιο αποτελεσματική, αλλά συνάμα πολύ βρώμικη, είναι αφού τελειώσουμε το σβούριγμα, τοποθετούμε το δόλωμα σε ένα γυάλινο βάζο προσθέτοντας λίγο θαλασσινό νερό και αφού το σφραγίσουμε, το αφήνουμε στον ήλιο για πέντε ημέρες. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε διαδικασία σήψης. Αφού το βγάλουμε από το βάζο η μυρωδιά είναι απίστευτα δυνατή, μην μπορώντας οι τσιπουρομάνες να αντισταθούν κατά τους μήνες ωοτοκίας μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Για να το δολώσουμε στο αγκίστρι μας, το περνάμε πρώτα στην βελόνα δολώματος τυλίγοντας το με νήμα, έτσι ώστε να μοιάζει με σκουλήκι και το περνάμε στο αγκίστρι μας. Ο άλλος τρόπος είναι να το κεντήσουμε κατευθείαν πάνω στο αγκίστρι μας.
Η πατέντα με την τάβλα και την πρόκα ενδείκνυται όταν έχουμε μεγάλες ποσότητες ολοθούριων. Αν επιλέξουμε την δεύτερη διαδικασία συντήρησης του δολώματος, επιβάλλεται η χρήση χειρουργικών γαντιών λόγο των έντονων οσμών.

WordPress Ads