Ροφός

Λατινική ονομασία

Epinephelus marginatus

Χαρακτηριστικά

Συστηματική κατάταξη: Βασίλειο: Ζώα (Animalia) Φύλο: Χορδωτά (Chordata) Κλάση: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii) Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes) Οικογένεια: Σερρανίδες (Serranidae) Υποοικογένεια: Επινεφελίνες (Epinephelinae) Γένος: Epinephelus Είδος: Epinephelus marginatus Μέγιστα μεγέθη: Ο ροφός μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 60 kg και τα 150 cm (στη λεκάνη της Μεσογείου συνήθως μέχρι τα 40 kg) και ηλικία μέχρι και 50 χρόνια. Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Το χρώμα του είναι από καφέ σκούρο μέχρι γκρι ανοιχτό ανάλογα το περιβάλλον και την κατάσταση που βρίσκεται, με διάσπαρτες ανοιχτόχρωμες κηλίδες σε όλο το σώμα. Επιστημονικές μελέτες έχουν βρει διάφορα χρωματικά πρότυπα για το είδος. Το κεφάλι του ροφού είναι περίπου το 1/3 του μήκους του σώματός του. Έχει κυρτό ουραίο πτερύγιο.

Βιολογία

Ο ροφός είναι ψάρι πρωτόγυνο ερμαφρόδιτο. Ξεκινά τη ζωή του έχοντας αδιαφοροποίητη γονάδα και στην ηλικία περίπου των 5 χρονών και βάρους 3 κιλών ωριμάζει για πρώτη φορά ως θηλυκό. Το βάρος του ψαριού παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναστροφή του φύλου. Έτσι από τα 6 μόλις kg (9 χρονών) αρχίζει να υπάρχει ποσοστό αρσενικών ατόμων στον πληθυσμό. Όσο αυξάνουν τα κιλά, τόσο περισσότερα ψάρια είναι αρσενικά (άρα τόσο λιγότερα θηλυκά), μέχρι περίπου τα 10 kg όπου όλα τα ψάρια είναι πλέον αρσενικά. Σημαντικός παράγοντας αναστροφής φύλου είναι επίσης η έλλειψη αρσενικού στην περιοχή. Η αναπαραγωγική περίοδος του ψαριού είναι το καλοκαίρι. Τα αρσενικά αρκετές φορές δημιουργούν χαρέμια (ένα αρσενικό-πολλά θηλυκά) και παρουσιάζουν χωροκρατικότητα.

Μέγιστο μήκος

150εκ.

Μέγιστο βάρος

40Kg

Που βρίσκεται

Είναι βενθικό κρυπτόμενο ψάρι, οπότε σχηματίζει θαλάμια σε βραχώδη σημεία. Επομένως μπορεί να βρεθεί σε μεγάλα μονόπετρα, σε κατρακύλια, σε σπηλιές, σε πλάκες κλπ. Δεν θα βρεθεί σε αμιγώς αμμώδη βυθό ή σε βυθό μόνο με φυτά ή φύκη. Τρέφεται με ψάρια και κεφαλόποδα, κυρίως χταπόδια. Μπορεί να βρεθεί σε βάθη από 0-300 m. Ο ροφός είναι είδος προς εξαφάνιση.

WordPress Ads