Φέτες ψαριού με σάλτσα από μύδια και σαφράν

Φέτες ψαριού με σάλτσα από μύδια και σαφράν

Υλικά
για 6 μερίδες
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
450 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
ψίχα από 1 κιλό μύδια
2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
90 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
12 φέτες ψαριού (σφυρίδα ή ροφός ή βλάχος), 200 γρ. για κάθε μερίδα
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές νερό χλιαρό
1 πρέζα σαφράν
110 ml λευκό ξηρό κρασί
λίγο φρέσκο μαϊντανό για γαρνιτούρα

Για το ζωμό:
6-7 κλωναράκια μαϊντανό
180 γρ. καρότα, καθαρισμένα
300 γρ. κρεμμύδι, καθαρισμένο
1-2 κλωνάρια σέλινο
1-2 φέτες φινόκιο
τα κεφάλια, τα κόκαλα και τα απολεπισμένα δέρματα των ψαριών που χρησιμοποιούμε
? κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε το ζωμό: Βράζουμε το μαϊντανό και τα λαχανικά σε μπόλικο ανάλατο νερό. Προσθέτουμε τα κεφάλια, τα κόκαλα, τα απολεπισμένα δέρματα των ψαριών και το ελαιόλαδο και βράζουμε για 1 ώρα περίπου. Στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό.
2. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ένα φλιτζάνι λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μύδια και σοτάρουμε πολύ καλά (θα βγάλουν πολύ ζωμό). Ρίχνουμε το σέλινο και το καρότο. Μαγειρεύουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Πολτοποιούμε το μείγμα αυτό και το περνάμε από το τρυπητό. Κρατάμε το ζωμό.
3. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τοποθετούμε τα ψάρια, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το σαφράν. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε λίγο ζωμό ψαριού και λίγο πολτοποιημένο μείγμα και σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το τηγάνι για 3-4 λεπτά. Μοιράζουμε τα πολτοποιημένα μύδια σε 6 πιάτα και από πάνω τοποθετούμε τα ψάρια. Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

WordPress Ads