Ψάρεμα με καρτέρι

Περιγραφή

Κλασσικότατη και αυτή μέθοδος με πολλούς οπαδούς, πιο ελιτίστικη και πιο αποδοτική με σωστό τρόπο εφαρμογής, σίγουρα δίνει τις περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το ζωικό βασίλειο. Η πιο δύσκολη τεχνική να εφαρμοστεί τον χειμώνα, με πολλές θυσίες και μικρή απόδοση, θα πρότεινα, αν εξαιρέσουμε το πολύ ρηχό καρτέρι, να είναι μια συμπληρωματική τεχνική στο ψάρεμά μας και όχι αυτόνομη.
Κατ’ αρχάς έχω να αντιμετωπίσω το κρύο, το οποίο λόγω της ακινησίας είναι πολύ έντονο και κρυώνουμε δύο φορές πιο γρήγορα απ’ ότι αν κάναμε κάτι άλλο. Δεύτερον τα ψάρια κινούνται πολύ λίγο και οι μετακινήσεις τους είναι σύντομες και με μικρό πεδίο, οπότε όλο τον υπόλοιπο χρόνο εμείς είμαστε καταδικασμένοι στην αποτυχία. Βέβαια αν αποφασίσουμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό θα είναι μόνο το πρωί και το βράδυ, για να πιάσουμε τις πρώτες και τελευταίες μετακινήσεις των ψαριών που είναι και οι μεγαλύτερες.
Το βάθος που θα χρησιμοποιήσουμε καρτέρι, είναι μικρότερο από ότι συνήθως για να έχει διάρκεια, αλλιώς θα κρυώσουμε πολύ σύντομα, και δεν πρέπει να επιμείνουμε σε περίπτωση που υπάρχουν ψάρια αλλά δεν έχουν διάθεση να έρθουν. Απεναντίας το πολύ ρηχό καρτέρι θα είναι μια τεχνική που θα είναι αποδοτική όλη την ημέρα αρκεί να επιλέξουμε τον τόπο που πληροί τις προϋποθέσεις:
α) Απαγκιάζει από τον καιρό,
β) έχει τροφή είτε από χείμαρρους, είτε από ψιλό που είναι εγκλωβισμένο στα ρηχά,
γ) έχει κοντά είτε πολύ βαθιά νερά, είτε μεγάλες εκτάσεις ποσειδωνίας.
Τότε είναι γεγονός ότι θα βρούμε ψάρια χωρίς να κινδυνεύουμε, χωρίς να καταναλώνουμε πολύ ενέργεια και με πολύ καλή ψυχολογία, αρκεί βέβαια να μας ταιριάζει αυτό το είδος ψαρέματος. Εδώ να τονίσω ότι δεν είναι τόσο σημαντικό το ρεύμα, αλλά επειδή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ικανό να κάνει τη διαφορά, θα έλεγα ότι πάντα κάνουμε καρτέρι με τη ροή του ρεύματος στην πλάτη μας.
Θέλοντας να δούμε τώρα τις εναλλαγές των τεχνικών μέσα στη μέρα από τον καθορισμό του προγράμματός μας θα έδινα την παρακάτω προτροπή: Βάθος αυτό που είμαστε απόλυτα άνετοι. Χρόνος, αυτός ώστε να μην εξαντλούμαστε. Τεχνική, πολύ πρωί πλανάρισμα, μόλις περάσει λίγος χρόνος καρτέρι και μετά πάλι πλανάρισμα. Στη διάρκεια της ημέρας ψαχτήρι και πολύ ρηχό καρτέρι και το απόγευμα καρτέρι και πλανάρισμα. Είναι βέβαια γεγονός ότι τον χειμώνα δεν θα ψαρέψετε όλη μέρα οπότε σπάτε αυτό το πρόγραμμα ανάλογα με το πότε θα πάτε να ψαρέψετε.
Γιώργος Κουτσούγερας

Εργαλεία

Δολώματα

Αλιεύματα

WordPress Ads