Ψάρεμα στην τρύπα

Περιγραφή

Η κλασική τεχνική που τόσο έχει αγαπηθεί από πλείστους όσους  ψαροτουφεκάδες και ίσως να έχει τη μεγαλύτερη εφαρμογή το χειμώνα. Πρόκειται για δυναμικό ψάρεμα, με πολλές καύσεις που βοηθάει αφενός να διατηρηθούμε ζεστοί, για το χρονικό διάστημα που έχουμε κρίνει ότι δεν μπαίνουμε σε όρια εξάντλησης και αφετέρου γιατί το χειμώνα τα ψάρια έχουν την τάση να μην κυκλοφορούν ιδιαίτερα, αλλά να παραμένουν τρυπωμένα και να κάθονται εκεί το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, οπότε καλούμαστε να τα ξετρυπώσουμε εμείς.
Έτσι λοιπόν με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε δύο από τα σοβαρότερα προβλήματα του χειμερινού ψαροτούφεκου, το ψύχος και τη μη κυκλοφορία των ψαριών. Υπάρχουν και άλλα βέβαια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όπως το περιορισμένο βάθος εξαιτίας των υψηλών καύσεων του σώματος, του κρύου αλλά και των πολλών κιλών στη ζώνη μας ως αντιστάθμιση στο πολύ νεοπρέν που φοράμε για να μην κρυώνουμε. Σκεφτείτε βέβαια ότι όταν μιλάμε για κρύο δεν εννοούμε μόνο το νερό, εννοούμε και τον κρύο εισπνεόμενο αέρα, το κρύο το εξωτερικό κατά τις αλλαγές και κατά την είσοδο και έξοδό μας από το νερό. Υπάρχουν βέβαια και ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την διάθεσή μας και φυσικά και τον τρόπο ψαρέματος μας. Αν η μέρα είναι συννεφιασμένη και έχει βρέξει θα αντιμετωπίσουμε θολούρα, αν έχουν λιώσει χιόνια θα αντιμετωπίσουμε ένα στρώμα νερού στην επιφάνεια που δεν θα μας αφήνει να βλέπουμε καθαρά ούτε στα πέντε μέτρα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το κρύο που σε αφήνει αδύναμο συνθέτουν ένα παζλ συνθηκών ιδιαίτερα αντίξοων, τις οποίες πραγματικά με το ψαχτήρι τις αντιμετωπίζω επαρκώς, σε σχέση με τις άλλες τεχνικές, γιατί είμαι συνέχεια σε εγρήγορση, σε ενεργητική διάθεση και ο χρόνος κυλάει χωρίς κοιλιές που να μου ρίχνουν τη διάθεση σε επίπεδα που να με κάνουν να αρχίσω να σκέφτομαι να βγω. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι έτσι θα έχω ένα αποδοτικό ψάρεμα, οπότε από τη χαρά μου και μόνο, θα είμαι ακμαίος και δυνατός από την αδρεναλίνη μέχρι το τέλος. Βέβαια θέλει προσοχή για να μη φτάσω στα όρια της εξάντλησης, τα οποία τον χειμώνα είναι πολύ εύκολο να περαστούν.
Μια παρότρυνση για σκέψη, για το πώς θα είμαι πιο ασφαλής; Η απάντηση δεν είναι τίποτε άλλο από το πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να έχει τις εξής παραμέτρους και πρέπει να δημιουργείτε και να ακολουθείτε σε κάθε ψάρεμά σας:

α) Χρονική περίοδος που θα ψαρέψουμε (πρωί, μεσημέρι, βράδυ),
β) διάρκεια ψαρέματος,
γ) βάθος ψαρέματος,
δ) τεχνική που θα ακολουθηθεί ή τι συνδυασμό και με ποια σειρά θα ακολουθήσουμε.

   Έχουμε βέβαια επιλέξει το ψαχτήρι, το βάθος θα είναι αυτό που κρίνουμε ότι πρώτον θα είναι τα ψάρια τρυπωμένα και δεύτερον που μπορούμε να ψαρέψουμε για όλη τη διάρκεια του ψαρέματος άνετα. Προτεινόμενο για το ψαχτήρι είναι όλη η μέρα γιατί δεν ενδιαφέρουν οι μετακινήσεις των ψαριών. Και η διάρκειά μας θα είναι τέτοια ώστε βγαίνοντας να είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό που έχουμε κάνει και όχι να μην μπορούμε να πάμε ούτε μέχρι το αυτοκίνητο.

Γιώργος Κουτσούγερας

Εργαλεία

Δολώματα

Αλιεύματα

WordPress Ads