Λατινική ονομασία
Sarpa salpa
Χαρακτηριστικά
Συστηματική κατάταξη: Βασίλειο: Ζώα (Animalia) Φύλο: Χορδωτά (Chordata) Κλάση: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii) Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes) Οικογένεια: Σπαρίδες (Sparidae) Γένος: Sarpa Είδος: Sarpa salpa Μέγιστα μεγέθη: Η ηλικία της σάλπας μπορεί να ξεπεράσει τα 6 χρόνια και το μέγιστο μέγεθος που έχει αναφερθεί είναι 51cm. Γενικά όμως, ψάρια μεγαλύτερα των 40cm τα συναντάμε πολύ σπάνια, και ακόμα πιο δύσκολα μπορούν να συλληφθούν. Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Μορφολογικά η σάλπα έχει ασημένιο χρώμα, (όπως άλλωστε τα περισσότερα είδη των σπαρίδων) και έχει 10 οριζόντιες χρυσές γραμμές, κατά μήκος όλου του σώματός της το οποίο έχει σχήμα τορπίλης.
Βιολογία
Η σάλπα γεννά τους τρεις μήνες της Άνοιξης, και είναι πρώτανδρο ερμαφρόδιτο είδος. Ωριμάζει πρώτα ως αρσενικό, και όταν φτάσει σε μήκος τα 25cm (μεταξύ 3-4 χρονών) πραγματοποιείται η αλλαγή φύλου και γίνεται θηλυκό.
Μέγιστο μήκος
40εκ.
Μέγιστο βάρος
2Kg
Που βρίσκεται
Η σάλπα συνηθίζει να σχηματίζει κοπάδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, τόσο όταν είναι ακόμα ιχθύδιο όσο και όταν είναι ενήλικο άτομο. Τα κοπάδια που σχηματίζει αποτελούνται συνήθως από πολλά ψάρια, ειδικά όταν τα ψάρια αυτά έχουν ενηλικιωθεί. Όσο είναι ακόμα μικρή, η σάλπα σχηματίζει κοπάδια σχετικά μικρά (μέχρι 20 άτομα) και παραμένει στα ρηχά προσπαθώντας να αποφύγει επίδοξους θηρευτές της. Τα μικρά αυτά ψάρια τρέφονται τόσο με κρουστοφόρα όσο και με φυτά και φύκη. Όταν ενηλικιώνονται, σχηματίζουν μεγάλα κοπάδια και κινούνται σε βάθη μέχρι 70 μέτρα, (αλλά συνήθως θα τα βρούμε σε βάθη μέχρι 15 μέτρα) τρεφόμενα σχεδόν αποκλειστικά με φυτά και φύκη. Συχνάζουν σε λιμάνια και κλειστούς κόλπους, σε εκβολές ποταμών, αλλά και σε αμμουδιές και σε βραχώδη βυθό. Αυτά τα ψάρια που συχνάζουν σε λιμάνια συνήθως λόγω διατροφής δεν έχουν νόστιμο κρέας και είναι τις περισσότερες φορές ακατάλληλα για κατανάλωση.