Είναι εξαιρετική επιλογή για ψάρεμα ημερήσιο αλλά ακόμη και νυχτερινό. Ένα πολύ αποτελεσματικό δόλωμα και το όνομα του προέρχεται απ τη μυρωδιά του. Όταν κόβουμε για να το δολώσουμε τα υγρά που εκκρίνει είναι σκέτο ιώδιο.
Είναι και αυτό πολύ σπάνιο δόλωμα. Προσοχή γιατί ψαρεύει από το κεφάλι και 6 εκατοστά πιο κάτω, επειδή το υπόλοιπο σώμα του είναι πολύ μαλακό. Σε περίπτωση που την 2η η 3η ημέρα εξακολουθούμε να ψαρεύουμε είναι απαραίτητο να αλατίσουμε τις ουρές με σκοπό να σφίξουν και με αυτό τον τρόπο να είναι εφικτή η δόλωσα μας.
Ψαρεύει όλες τις εποχές του χρόνου. Χρειάζεται φροντίδα στην μεταφορά του επειδή είναι πολύ μαλακό δόλωμα. Για την συντήρηση του απαραίτητα θαλασσινό νερό, σκεπάζοντας τα δολώματα με αυτό και αφήνοντας τα σε δροσερό, σκιερό χώρο. Η σωστή θερμοκρασία είναι 8-14 βαθμούς Κέλσιου γι αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται περισσότερη προσοχή στη σωστή θερμοκρασία.
Είναι κατάλληλο δόλωμα για ψάρεμα σε όλους τους τύπους του ελληνικού βυθού και δεν πρέπει να χαραμίζεται στο λιάνωμα.
Το βρίσκουμε πολύ δύσκολα. Λεπτό σκουλήκι, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα όταν το περνάμε στο αγκίστρι. Το αίμα του ξετρελαίνει τα ψάρια. Δολώνεται συνήθως για μουρμούρες, αλλά προκαλεί και τα άλλα ψάρια. Οι κυρίαρχοι τρόποι ψαρέματος με κόκκινο, είναι το πεταχτάρι και η καθετή.