Jigging

Περιγραφή

Το jigging είναι ψάρεμα που γίνεται με καλάμι – ή με το χέρι όπως προαναφέραμε – χρησιμοποιώντας μεταλλικά ομοιώματα ψαριού σε διάφορα βάρη τα οποία ονομάζονται «jigs». Παλιά τα τεχνητά αυτά δολώματα, χοντροκομμένα, φτιαγμένα από μολύβι, αποκαλούσαμε  «πλάνους», που είχαν το σχήμα  ψαριού με μια κουκίδα το πολύ στο μάτι του.

Πώς θα κάνουμε jigging
Με σβηστή τη μηχανή του σκάφους μας και με το αερακι να μας παρασύρει αφήνουμε το δόλωμα να κατέβει προς το βυθό. Όταν φτάσει στο πυθμένα σημαδεύουμε την πετονιά, παρατηρούμε το βάθος στο βυθόμετρο και μαζεύουμε 2 – 3 μέτρα  γρήγορα για να μην μας σκαλώσει το ψεύτικο ψαράκι.
Στην συνέχεια μαζεύοντας γρήγορα και χαλαρώνοντας, ανεβοκατεβάζουμε το δόλωμά μας , έτσι ώστε να κινείται  πάντα από 1 έως 5 μέτρα πάνω από τον πυθμένα.
Τα ψαράκια για το jigging κοστίζουν ανάλογα με το βάρος και φυσικά την ποιότητά τους. Ενδεικτικά τέλος, αν  ψαρέψουμε στα 90 – 100 μέτρα χρειαζόμαστε ένα ψαράκι 350 γραμμαρίων, ενώ μπορούμε επίσης  να κάνουμε συνδυασμό jig  με lucanus, το οποίο διαθέτει 2 κρίκους πάνω και κάτω για να το δέσουμε όπως θέλουμε.
Με Jigging μπορούμε να ψαρέψουμε  από 40 έως 120 μέτρα. Ανάλογα με το βάθος και το είδος των ψαριών που θα ψαρεύουμε,  εξαρτάται το βάρος και το χρώμα των  δολωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Οι τόποι που θα κάνουμε jigging είναι τα απότομα κατεβάσματα του βυθού και γενικά οι πυθμένες με πολλά και ακανόνιστα βράχια.
Αν ο αέρας μας παρασύρει γρήγορα, η χρήση της πλωτής  άγκυρας είναι η καλύτερη λύση.

Εργαλεία

Τι είναι τα jigs
Ο πλάνος (αγγλιστί jig), είναι ένα ψεύτικο ψάρι από μολύβι, που εξωτερικά περιβάλετε από χρωματισμούς με πρισματικές αντανακλάσεις,  ενώ διαθέτει έντονα τρισδιάστατα μάτια, ανάγλυφα βράγχια και λέπια. Αυτοί  τουλάχιστον είναι οι καλής ποιότητος πλάνοι οι οποίοι είναι και οι αποδοτικοί, διότι μοιάζουν σχεδόν όπως ένα αληθινό ψάρι. Στο εμπόριο πάντως κυκλοφορούν και φθηνά κομμάτια αμφιβόλου αποδόσεως, γι’ αυτό προσοχή!

Αρματωσιά
Το ψαράκι για jigging αρματώνετε είτε με σαλαγκιά, είτε με μεγάλο αγκίστρι με κοντό στέλεχος και μεγάλη καμπύλη.
Το  παράμαλλο με το οποίο θα δέσουμε το  jig μας θα πρέπει να είναι
λίγο μικρότερης διαμέτρου από την μάνα, ενώ  για καλύτερο αποτέλεσμα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε αόρατο. Αν ψαρεύουμε με νήμα – που είναι και ο προτεινόμενος τρόπος – ένα παράμαλλο διαμέτρου 70 mm θα κρατήσει και τα μικρά αλλά και τα μεγάλα ψάρια που θα πιαστούν.
Όσον αφορά το στριφτάρι μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ανθεκτικό, ανοξείδωτο, με ένσφαιρους τριβείς για ακόμη καλύτερη λειτουργία, μεγέθους τέτοιου ώστε να περνάει ανεμπόδιστα μέσα από τους οδηγούς ή τα δακτυλίδια του καλαμιού μας. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στη σύνδεση παράμαλλου – jig – αγκίστρων, όπου πρέπει ανάμεσα να τοποθετηθεί κρίκος. Αν το jig μας δεν έχει αγκίστρι ή σαλαγκιά θα πρέπει να δέσουμε μόνοι μας και μετά να περάσουμε στο νήμα θερμοπλαστικό σωληνάκι, αν και τις περισσότερες φορές το jig συνοδεύετε από ένα ή δύο δεμένα αγκίστρια.

Για light jigging ή slow sinking με lucanus ή fish ball
Τα τεχνητά δολώματα με την πάροδο του χρόνου γίνονται καλύτερα και μοιάζουν όλο και περισσότερο στα ζωντανά. Οι επονομαζόμενοι ελληνιστί «καμπούρηδες» οπου στην «συνομοταξία» αυτή ανήκουν  τα lucanus ή τα fish ballς είναι  από τις τελευταίες ανακαλύψεις και θα τα αποκαλούσαμε «τεχνολογικά επιτεύγματα». Το lucanus είναι ένα μικρό  καλαμάρι που φωσφορίζει,  τα πλοκάμια και τα μάτια του είναι  όπως του αληθινού, διαθέτει 2 αγκίστρια με μικρά παράμαλλα μεγέθους πλοκαμιού που αλλάζουν πολύ εύκολα κι έχει βάρος  160 γραμμάρια. Διαθέτει δύο μικρούς κρίκους, ένα στο επάνω κι έναν στο κάτω μέρος του σώματός του, ώστε από την επάνω πλευρά να δεθεί στο παράμαλλο της αρματωσιάς, ενώ σε οποιαδήποτε περίπτωση  χρειαστούμε περισσότερο βάρος, δένουμε στον κάτω κρίκο του lucanus ένα κομμάτι πετονιάς  περίπου 1 μέτρου με το απαιτούμενο βαρίδι.
Ένα από τα μεγάλα συν του συγκεκριμένου δολώματος είναι ότι δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβάζουμε το καλάμι τόσο έντονα όπως στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε jig, αλλά μπορούμε να κάνουμε πιο ελαφρές κινήσεις, δηλαδή slow sinking. Οι πιο «τεμπέληδες» μάλιστα μπορούν να τοποθετήσουν το καλάμι στην καλαμοθήκη, ενώ  το «επάνω – κάτω»  αναλαμβάνει το κυματάκι που θα κουνάει το σκάφος…
Η πλεύση και η συμπεριφορά του δολώματος αυτού είναι τέτοια, ώστε θα λέγαμε ότι αδίκως αποκαλείται  «ψεύτικο»…
Με τον ίδιο τρόπο δουλεύει και το fish ball.
Και εδώ πάντως παίζει σημαντικότατο ρόλο η ποιότητα κατασκευής, γι’ αυτό προσοχή στα «πάρα πολύ φθηνα» προϊόντα…

Καλάμι και μηχανισμός
Στα ψαρέματα αυτού του είδους χρησιμοποιούμε  καλάμι 30 – 50 λιμπρών ή ακόμη ισχυρότερα έως 100 λίμπρες για πολύ μεγάλα ψάρια, μήκους περίπου 1.80.
Όσον αφορά το μηχανισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο με αυτό αν ψαρεύουμε με «μολύβι φύλακα», αρκεί να είναι ελαφρύς και εύχρηστος ώστε να μην μας κουράσει μετά από μερικά «ανεβοκατεβάσματα».  Προτεινόμενοι είναι : OKUMA TITUS GOLD, ή  SHIMANO TORIUM TOR-30 ή κάποιος της δικής σας επιλογής.
Ιδανικοί μηχανισμοί για jigging θεωρούνται εκείνοι με  μαγνητικό έλεγχο της περιστροφής της μπομπίνας ελεγχόμενο με διακόπτη, ισχυρό σύστημα φρένων τα οποία καλό θα είναι να είναι προρυθμιζόμενα,  σφραγισμένα ρουλεμάν, το υλικό κατασκευής του να είναι από γραφίτη και αλουμίνιο για όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος (περίπου 700 γραμμάρια) και σωστά ζυγισμένος. Η χωρητικότητά της πομπίνας του θα πρέπει να είναι  τέτοια ώστε να χωρά   250m νήματος 0,50mm , με μια σχέση μετάδοσης από 5 έως 6:1.

Με ηλεκτρικό μηχανάκι
Στο jigging πρέπει να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στο κατέβασμα του δολώματος στα συγκεκριμένα σημεία των αποχών ή των μεγάλων βράχων. Βλέποντας το βάθος του συγκεκριμένου τόπου στο βυθόμετρό μας, μπορούμε να ρυθμίσουμε στο μηχανάκι μας το βάθος που θέλουμε να κατέβει το jig μας, ακριβώς στα μέτρα θέλουμε, κάτι που μας λύνει τα χέρια και προστατεύει τα εργαλεία μας από το να κολλήσουν στα βράχια και να τα χάσουμε. Προσοχή όμως γιατί το μηχανάκι μαζί με το καλάμι θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος για να μπορέσουμε να  κάνουμε συνεχώς την γνωστή κίνηση (πάνω – κάτω) του jigging. Αν το εργαλείο μας είναι βαρύ θα κουραστούμε γρήγορα.

Με το χέρι
Αν κάνουμε jigging με το χέρι, θα χρειαστούμε ένα ζευγάρι γάντια, και πετονιά 0,60 – 1,00 mm ανάλογα με το βάθος. Το δύσκολο έως ακατόρθωτο θα είναι πάντως να φέρουμε από τα 60 ή τα 80 μέτρα ένα ψάρι έστω και 3 έως 4 κιλά, φανταστείτε να μας τύχει ένα 8 ή 10! Η άνοδος του στο σκάφος θα είναι μάλλον αδύνατη…
Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε στα 30 – 35 μέτρα για μονόκιλα ή δίκιλα  ψάρια τότε τα πράγματα είναι πιο απλά.

Δολώματα

Αλιεύματα

WordPress Ads