Καρτεροπλανάρισμα

Περιγραφή

Εδώ λοιπόν θα δούμε λίγο την ουσία μιας ακόμα αγαπημένης και αρκετά προχωρημένης τεχνικής. Το καρτεροπλανάρισμα είναι μια σημαντική τεχνική που το καλοκαίρι είναι η βάση για την επιτυχία μας σε μεγάλα ψάρια. Το όνομα του είναι και η περιγραφή της τεχνικής, δηλαδή καρτέρι που ακολουθείται απο πλανάρισμα. Εξ ορισμού λοιπόν πρέπει να υπάρχει βαθυμετρική διαφορά ανάμεσα στο σημείο που κάνουμε καρτέρι και το σημείο που εντοπίζουμε ψάρια. Κοφτοί κάβοι και μεγάλα ξεκομμένα σπασίματα είναι οι κατ’εξοχήν τόποι που εφαρμόζεται η τεχνική. Πρόκειται για μια τεχνική που απαιτεί άριστη γνώση των δυνατοτήτων μας, διότι η ουσία της μας φέρνει σε μεγάλες άπνοιες και συνήθω τα χτυπήματα γίνονται στα όρια. Πιστεύω ότι μαζί με το ξεβράχωμα είναι οι δύο πιο επικίνδυνες τεχνικές.
Το καρτεροπλανάρισμα συχνά ξεκινάει με μια όσο το δυνατόν πιο διακριτική βουτιά που οδηγεί στο χείλος και λίγο πιο πίσω απο το κόψιμο, με σκοπό την ενεργοποίηση της περιέργιας των ψαριών που συχνά βρίσκονται και κυνηγούν στο τέλος του σπασίματος. Ο ελάχιστος θόρυβος που έχουμε κάνει σε συνδυασμό με τους χτύπους της καρδιάς μας, θα φέρουν τα ψάρια σε εγρύγορση να ταυτοποιήσουν τον ήχο με το αντικείμενο που τον δημιουργεί. Έτσι θα βρεθούν σε μια αναζήτηση που θα τα φέρει να βρίσκονται στο σπάσιμο, έξω απο τις τρύπες τους και να είναι γεμάτα περιέργεια. Αυτή την περιέργεια εκμεταλλευόμαστε όταν ξεκινάμε την έξοδο απο το καρτέρι και μπαίνουμε σε φάση πλαναρίσματος. Έτσι τα ψάρια μας δέχονται καλύτερα και μπορούμε να τα φέρουμε σε απόσταση βολής με μεγαλύτερη ευκολία. Ο εξοπλισμός μας είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες ενός βαθύτικου ψαρέματος, με έμφαση στη λιτότητα. Το καρτεροπλανάρισμα είναι σίγουρα η τεχνική που θα αποδόσει το καλοκαίρι τα περισσότερα θυράματα. Καλή επιστροφή.
TIP:
Είναι σωστό να αναφέρουμε εδώ ότι ενώ το καρτεροπλανάρισμα είναι μια τεχνκή που αναπτύχθηκε για τα κοφτά έχει εφαρμογή και σε επίπεδους βυθούς με παραλλαγή του πλαναρίσματος με συρτό. Έτσι ψάρια πονηρά και καρτερίσια θα βρούν τον δάσκαλό τους μέσα απο μια διαδικασία επικίνδυνη μέν πολύ αποδοτική δε. Αν και η απόδοση δεν είναι το ζητούμενο, παίξτε με τα ψάρια και νιώστε κι εσείς μέρος του υδάτινου κόσμου.

Γιώργος Κουτσούγερας

Εργαλεία

Δολώματα

Αλιεύματα

WordPress Ads